Робота і вакансії на Мальті

Звільнившись від британського впливу близько півстоліття тому, Республіка Мальта стала повністю незалежною країною. Сьогодні це острівна держава з комфортним кліматом, розташована в Середземному морі недалеко від Італії, що користується великою популярністю в туристів з усього світу. З 2004 року Мальта входить до складу Європейського Союзу, а в 2008 році приєдналася до єврозони.

Робота на Мальті

Робота на Мальті для українців у 2017 році в основному пов’язана з галузями туризму й послуг, іноді з’являються вакансії в сферу інформаційних технологій та фінансовому секторі. Населення країни становить всього близько 414 тисяч чоловік, рівень безробіття досить низький – 4,8%. Далі поговоримо про процедуру працевлаштування іноземців на Мальті, дізнаємося про доступні вакансії та зарплати в 2017 році, а також про пошук робочого місця в цій країні без посередників.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу на Мальту
  2. Пошук вакансії на Мальті
  3. Вакансії й зарплата на Мальті в 2017 році

Як виїхати на роботу на Мальту

Для законного здійснення професійної діяльності на території Мальти іноземці з країн СНД, зокрема українці, повинні попередньо отримати ліцензію на роботу (дозвіл), яку оформляє місцевий роботодавець. Відповідно, пошук вакансії й підписання трудового контракту проводиться завчасно. Недотримання цієї вимоги загрожує мальтійській компанії великими штрафами, а здобувачеві – депортацією з країни.

З 2014 року законодавство Мальти передбачає видачу іноземним працівникам із третіх країн єдиного документа (електронна карта), що підтверджує право на роботу й проживання в країні. Ліцензія на працевлаштування видається максимум на 1 рік з правом продовження і передбачає працю на конкретного роботодавця в одній сфері діяльності. Для переїзду на Мальту потрібно відкрити робочу візу в мальтійському консульстві в своїй країні. Більш детальну інформацію про отримання візи нададуть співробітники дипломатичного відомства.

Основною проблемою для прийняття на роботу зарубіжного здобувача є проходження спеціального тесту на місцевому ринку праці, який контролюється Корпорацією зайнятості та професійної підготовки Мальти (ETC). Тобто залежно від дефіцитності професії, наявності попиту на вакансію серед місцевих жителів і європейців, кваліфікації, досвіду і навичок іноземного працівника, а також інших факторів приймається рішення про доцільність видачі йому ліцензії на працевлаштування.

В окремих випадках (наприклад, для сезонної роботи на Мальті або за програмою au pairs) дозвіл на працевлаштування не потрібен. З іншого боку, існують переліки вакансій, на які працівникам з третіх країн, в тому числі з України, влаштуватися практично неможливо (деякі інженерні та медичні спеціальності). Більш детально про отримання дозволу на проживання й роботу на Мальті читайте на офіційному сайті місцевого Департаменту з питань громадянства та експатріантів – identitymalta.com.

Список документів для отримання дозволу на працевлаштування та проживання на Мальті

Список документів для отримання дозволу на працевлаштування та проживання на Мальті такі:
  1. Заповнений бланк заяви встановленого зразка
  2. Закордонний паспорт
  3. Кольорова фотографія
  4. Медична страховка
  5. Коротка біографія, резюме та рекомендаційні листи
  6. Опис вакансії та посади
  7. Копії дипломів і сертифікатів, що підтверджують кваліфікацію
  8. Супровідний лист роботодавця і доказ про відсутність кандидатів на вакансію серед місцевих жителів і європейців

Залежно від ситуації може знадобитися додаткова інформація.

Пошук вакансії на Мальті

Для підвищення шансів на успіх в самостійному пошуку вакансії для українців на Мальті в 2017 році найкраще відвідати країну по туристичній візі й спробувати вийти безпосередньо на роботодавця. Можливо, вдасться завести потрібні знайомства й на місці прийняти рішення про подальше працевлаштування. Суттєво допомогти можуть друзі або родичі, які вже працюють на Мальті або мають подібний досвід.

Зрозуміло, щоб претендувати на престижне і високооплачуване місце необхідно володіти англійською мовою на хорошому рівні, також можуть знадобитися навички мальтійської або італійської мов. Кваліфікація, досвід і навички – все це важливі умови для працевлаштування. Диплом британського або італійського вузу – також великий плюс.

У цілому робота на Мальті без посередників передбачає пошук вакансії в інтернеті з використанням максимально можливих джерел інформації. Почніть з офіційного сайту Корпорації зайнятості та професійної підготовки Мальти – etc.gov.mt. Крім безпосередньо вакансій на ресурсі представлені адреси всіх центрів зайнятості країни.

Використовуйте професійні соціальні мережі, наприклад, Linkedin.com.

Вакансії й зарплата на Мальті в 2017 році

Середня заробітна плата на Мальті в 2017 році становить близько 1020 євро в місяць (після сплати податків). Серед держав Європейського Союзу цей показник можна порівняти з таким, наприклад, у Португалії або Греції. Він трохи нижчий, ніж у Словенії. На жаль, іноземцям знайти високооплачувану роботу в цій країні досить складно. Перш за все це пов’язано з дефіцитом подібних вакансій і конкуренцією з місцевими громадянами.

Мінімальна заробітна плата на Мальті в 2017 році залежно від віку становить (євро в тиждень):
  • до 17 років – 160,14
  • 17 років – 162,98
  • 18 років і старше – 169,76

Якщо взяти доступні вакансії на Мальті для українців у 2017 році, то можна виділити туризм, фінанси, торгівлю, сферу IT, послуги, деякі галузі виробництва (наприклад, фармацевтика, суднобудування і судноремонт, електроніка). Для власників некваліфікованих професій є такі вакансії: офіціант, прибиральниця, кур’єр, няня, домробітниця, помічник кухаря.