Бізнес в Канаді

Бізнес-імміграція в Канаду в 2017 році – це один з найнадійніших способів українцям і іншим іноземцям переїхати на постійне проживання в успішну країну з хорошими перспективами надалі оформити канадське громадянство. За аналогією з більшістю розвинених держав світу канадський уряд зацікавлений в залученні іноземних інвестицій і з радістю приймає досвідчених іноземних бізнесменів, які в змозі створити нові робочі місця в Канаді та принести користь місцевій економіці.Бізнес-імміграція в Канаду

Головний торговий партнер Канади – це США, куди прямує близько трьох чвертей всього канадського експорту, в тому числі величезна кількість нафтогазових ресурсів. За запасами нафти Канада займає 3-е місце в світі. Високий рівень розвитку технологій, економічна і фінансова стабільність, ефективна податкова система, справедливі суди – це далеко не повний перелік переваг для ведення бізнесу в Канаді.

В країні потужна промисловість і розвинений сектор послуг, низький рівень злочинності й корупції, ідеальна інфраструктура. Канадські університети надають якісну освіту і цінуються в усьому світі, відповідно робоча сила дуже кваліфікована. Гнучке законодавство, велика територія, дві офіційні мови (англійська, французька) та багато інших чинників дозволяють вибрати найбільш слушне місце для імміграції в Канаду з метою відкрити бізнес.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Канаді
  2. Типи бізнес-віз до Канади
  3. Форми власності для компанії в Канаді
  4. Податки в Канаді у 2017 році

Як відкрити бізнес в Канаді

Всі знають, що ведення підприємницької діяльності – це досить ризикований крок, особливо якщо мова йде про відкриття бізнесу за кордоном, в даному випадку в Канаді. Потрібно прийняти безліч важливих рішень, починаючи від вибору місця розташування, напрямків та форми власності майбутньої компанії, закінчуючи сумою інвестицій, податкової оптимізацією та ефективним контролем.

Однією з головних завдань іноземного підприємця є отримання бізнес-візи в Канаду. Для того щоб залучити в країну успішних бізнесменів, стимулювати розвиток економіки та підвищити рівень зайнятості канадський уряд розробив спеціальні імміграційні програми, кожна з яких передбачає певні вимоги. В основному це стосується досвіду й кваліфікації іноземця, суми активів та інноваційної складової бізнесу.

Типи бізнес-віз до Канади

Immigrant Investor Venture Capital Pilot Program

Програма була запущена ще в 2010 році, але відразу відзначимо, що за станом на кінець 2016 року нові заявки для участі тимчасово не приймаються. Періодично уряд відкриває доступ. В основному коли управління у справах громадянства та імміграції Канади обґрунтовує потребу в додаткових іноземних інвестиціях. 

Основні вимоги:
  • Сума активів не менше 10 млн канадських доларів, що еквівалентно 7,6 млн доларів США. При цьому кошти повинні бути зароблені в результаті законної підприємницької чи інвестиційної діяльності. У загальній сумі не враховуються фінансові ресурси, отримані в спадщину, а також вартість нерухомості, що є основним місцем проживання. Все це дуже ретельно перевіряється. Для участі в програмі потрібно бути готовим вкласти не менше 2 млн канадських доларів в спеціальний венчурний фонд на термін до 15 років без будь-яких гарантій повернення та отримання доходу.
  • Друга обов’язкова умова стосується володіння однією з офіційних мов – французькою або англійською, що має бути підтверджено міжнародним сертифікатом або проходженням тестування. Крім того, іноземець повинен мати за плечима мінімум рік навчання у вищому навчальному закладі, яке відповідає канадським стандартам.

Start-up Visa

Програма бізнес-імміграції в Канаду, розрахована на запуск перспективних інноваційних ідей, здатних конкурувати на ринку, приносити прибуток і створювати робочі місця. На візу можуть розраховувати до 5 іноземних підприємців одночасно, за умови володіння не менше 10% капіталу компанії на кожного і більше ніж 50% в загальному.

Основні вимоги:
  • Офіційний лист від однієї з затверджених канадських організацій з гарантією підтримки бізнес-ідеї. У деяких випадках потрібно підтвердити наявність коштів у 75 або 200 тисяч канадських доларів.
  • Додаткові умови відносяться до гарного знання мови (англійська, французька) і доказам фінансової забезпеченості для проживання в Канаді. У 2017 році для бізнесмена сума дорівнює 12,2 тисячі канадських доларів. Для двох осіб, наприклад, при імміграції з дружиною – 15,1 тисячі.

Self-employed people

На підставі ряду критеріїв, таких як досвід, освіту, вік, мовні навички та здатність до адаптації в Канаді іноземці можуть претендувати на бізнес-візу в якості само зайнятої особи. В основному це відноситься до діячів культури, спорту і підприємцям у сфері фермерського господарства. Обов’язкові умови – це достатня фінансова забезпеченість, досвід професійної діяльності не менше 2 років, медичне обстеження і відсутність судимості.

Більш докладно про програми бізнес-імміграції в Канаду і вимогах до іноземців читайте на офіційному урядовому порталі – cic.gc.ca. Для відкриття бізнесу в канадській провінції Квебек відвідайте сайт immigration-quebec.gouv.qc.ca. Процедура реєстрації бізнесу (компанії) в Канаді

У звіті агентства Doing Business 2017 з 190 країн світу за легкістю ведення бізнесу Канада займає 22-е місце. Це сукупний показник, заснований на порівнянні ряду критеріїв. Що примітно по самій процедурі створення бізнесу країна знаходиться на 2 позиції, а по підключенню до системи електропостачання на 108. Тому Канада відсутня в першій десятці, але все ж бюрократична процедура реєстрація компанії в канадських інстанціях зведена до мінімуму.

Розглянемо основні етапи на прикладі міста Торонто.
  1. Реєстрація та подача документів до Міністерства промисловості Канади. Робиться це онлайн протягом доби, а через 5 днів компанії присвоюється спеціальний бізнес-номер. Вартість складає 200 канадських доларів. В обов’язковому порядку заповнюється спеціальна реєстраційна форма, також направляється установчий договір, відомості про раду директорів і місцеперебування компанії. Для резервування унікальної назви компанії стягується додаткова плата – 21,47 долара.
  2. Після реєстрації нової компанії інформація про це передається в Агентство доходів Канади, де протягом дня присвоюється номер корпоративного прибуткового податку. Дізнатися про це можна на офіційному сайті Міністерства промисловості Канади.
  3. У разі річного обороту понад 30 тисяч канадських доларів у квартал потрібно зареєструватися в податковому управлінні при Агентстві доходів Канади як платник ПДВ (податок з продажів). Процедура займає менше ніж добу, здійснюється через спеціальний сайт і абсолютно безкоштовна.

Зрозуміло, покупка готового бізнесу в Канаді чи реєстрація нової компанії займає певний час, має свої особливості та вимагає консультацій фахівців. Залежно від провінції й напрямку діяльності можуть виникнути додаткові умови, наприклад, оформлення ліцензії або спеціального дозволу. Кожен випадок суто індивідуальний.

Форми власності для компанії в Канаді

Успішне ведення бізнесу в Канаді українцями та будь-якими іншими підприємцями з-за кордону неможливо без вибору оптимальної та доступної форми власності для новоствореної компанії. Виділяють 4 основні типи канадських бізнес-структур – приватне підприємництво, партнерство, корпорація і кооператив.

Зупинимося на самих популярних.

Приватний підприємець. Означає одноосібне володіння компанією і повну відповідальність за зобов’язаннями всім особистим майном. Прибуток від професійної діяльності в повному обсязі належить власнику. Найлегший і найменш витратний спосіб відкрити та вести бізнес в Канаді. Є доступ до деяких податкових пільг. Нормативно-правові вимоги вельми обмежені.

Корпорація. Реєстрація здійснюється на федеральному або провінційному рівні, якщо діяльність компанії не виходить за межі конкретної провінції. Як правило, відповідальність акціонерів обмежена вкладами. Більш трудомісткий і організаційно складний тип відкриття і ведення бізнесу в Канаді. Для врегулювання всіх законодавчих вимог 100% знадобиться допомога аудиторів, юристів, бухгалтерів та інших канадських фахівців.

Для зміни форми власності дієвого бізнесу в Канаді потрібно закрити компанію, а потім відкрити нову.

Податки в Канаді в 2017 році

За оцінками міжнародних експертів в Канаді найнижче податкове навантаження на бізнес серед всіх країн G7. Прозора система оподаткування і варіанти фіскальної оптимізації створюють максимально сприятливі умови для здійснення підприємницької діяльності в цій країні. Наприклад, податки на бізнес в США має куди більш складну та об’ємну структуру. Чого тільки варта сукупна ставка корпоративного податку в 38,9%. Для порівняння в Канаді цей податок в чистому вигляді не перевищує 15% на федеральному і від 11 до 16% на провінційному рівні.

У Канаді діє багаторівнева система оподаткування – федеральна, провінційна і територіальна. Тому загальні ставки податків в кожній провінції можуть відрізнятися. Також багато що залежить від виду і масштабу діяльності. Наприклад, малий бізнес в Канаді платить набагато менше. У будь-якому випадку допомога податкових консультантів не завадить.

Ставки основних податків в Канаді у 2017 році

Корпоративний податок на прибуток. Базова федеральна ставка – 38%, а після загального зниження – 15%. Провінційні ставки в залежності від провінції варіюються від 11% (Британська Колумбія) до 16% (Нова Шотландія, Острів Принца Едуарда). ПДВ (податок з продажів). Федеральна ставка – 5%, провінційна – від 7 до 10%.

Прибутковий податок – прогресивна шкала в залежності від доходу – 15%, 20,5%, 26%, 29% і 33%. Зокрема, за ставкою 15% оподатковується дохід до 45,3 тисячі канадських доларів на рік, а за ставкою 33% дохід понад 200 тисяч.

Канада дуже динамічна і розвинена країна, з багатими природними ресурсами та диверсифікованою економікою. У розпорядженні іноземців маса напрямків для інвестування і можливостей для покупки готового бізнесу. Відштовхуючись від виду діяльності, при виборі регіону орієнтуйтеся на кількість населення і купівельну спроможність, вартість оренди приміщень, конкуренцію і ставки податків. Найбільш перспективні й великі міста, щоб відкрити бізнес в Канаді у 2017 році – Едмонтон, Торонто, Вінніпег, Річмонд та Ванкувер.