Океан українців, протест профспілок, урядові обмеження, такий кінець 2017 року на ринку праці в Польщі

Кількість співробітників зі Сходу постійно зростає, кількість декларацій з працевлаштування складає рекордні дані – досі зареєстровано 1,45 мільйона українців.декларации по трудоустройству в Польше

Оцінки Міністерства праці показують, що близько 60 відсотків зареєстрованих заяв фактично використовується. Збільшується кількість дозволів на роботу. До середини року їх вже видали 108 тисяч.

Заяви, зроблені сьогодні, безкоштовні, але з січня 2018 року роботодавцям доведеться заплатити 30 злотих за них. Тому очікується, що до кінця року буде зареєстровано від 1,8 млн. до 2 млн. заяв. Проте нові правила дають уряду можливість обмежити число іноземців у регіонах. Якщо міністерство знайде, що в даному регіоні або промисловості буде надлишок працівників, вони мають повне право не дати дозволу на роботу іноземцю в цьому регіоні.

Існує сильна опозиція профспілок до підриву зарплати на робочих місцях. Вони скаржаться, що роботодавці ставляться до українців як до дешевої робочої сили, і це не дає можливості їм домогтися збільшення заробітної плати. Ми вже повідомляли що серед поляків є запевнення про те, що саме українці є перешкодою для підвищення заробітної плати поляків, ця новина вже не раз обговорювалася на форумах щодо працевлаштування в Польщі.