Люди похилого віку вмирають в своїх будинках в Канаді через відсутність кондиціонера

Хвиля спеки, що почалася тиждень тому, вже забрала життя, щонайменше, 500 осіб в Канаді.

За даними влади, в західній провінції Британської Колумбії сталося не менше 245 пожеж, 76 з яких відбулися за останні два дні. Майже 70% пожеж викликані блискавкою, тому посушливі умови є ідеальними для розпалювання лісових пожеж.

«У п’ятницю ми бачили близько 12 000 ударів блискавки», – сказав Кліфф Чепмен, директор Департаменту пожежної охорони Британської Колумбії.

Ліза Лапоінт, директор з екології в Британській Колумбії, регіоні, який найбільше постраждав від “теплового купола”, сказала, що число раптових смертей за останній тиждень зросла до 719. За словами Лапоінт, ця цифра в три рази вище, ніж зазвичай для цього періоду через аномальну спеку до 49,6 градуса за Цельсієм у внутрішніх районах Британської Колумбії.

«Вважається, що екстремальні погодні умови, які пережила Британська Колумбія за останній тиждень, стали важливим фактором, що сприяв збільшенню смертності», – йдеться в заяві Лапоінт. Вона додала, що це число буде продовжувати рости в найближчі дні по мірі відновлення інформації, оскільки багато хто з померлих – літні люди, що живуть одні в будинках без кондиціонера.

Щоб зрозуміти незвичайні і екстремальні погодні умови на тихоокеанському узбережжі Канади за останній тиждень, Лапоінт зазначила, що за останні п’ять років в провінції було всього три смертельні випадки, пов’язаних зі спекою. Явище, відоме, як «тепловий купол», представляє великий об’єм гарячого повітря, що «застрягло» у верхніх шарах атмосфери і викликало не тільки сотні смертей, але також пожежі і розливи річок.