Провінція в Пакистані заблокувала телефони нещеплених

“Провінція в Пакистані оголосила, що буде блокувати мобільні телефони людей, які відмовляються вакцинуватися від Covid-19”, – повідомляє AFP.

Це сталося після того, як провінція Сінд заявила, що держслужбовці, які відмовилися від вакцинації, не отримуватимуть зарплату з липня.

Третя хвиля інфекцій почала стабілізуватися в Пакистані після декількох тижнів жорстких обмежень, а в Пенджабі – найбільш густонаселеній провінції країни, що включає мегаполіс Лахор, – попит на вакцини невисокий.

«Спочатку це була просто пропозиція, але люди дуже не наважувалися зробити вакцинацію, тому рішення було прийнято», – сказав Хамад Раза, представник департаменту охорони здоров’я Пенджабу.

Він сказав, що державне телекомунікаційне агентство вирішить, як реалізувати цей захід.

В останні тижні поширення вакцинації в Пакистані збільшилося більш ніж на 200 000 доз. Але це лише невелика частина від 220 мільйонів населення. Було введено близько 10,5 мільйонів доз, при цьому Китай постачає більшу частину вакцин.

Але побоювання з приводу побічних ефектів в поєднанні з дезінформацією про те, що вакцина викликає безпліддя або смерть протягом двох років, викликали сумніви з приводу вакцини.

«Рівень освіти в Пакистані низький. Люди поширюють чутки та дезінформацію про вакцини», – сказав AFP Салман Хасіб, глава Пакистанської асоціації молодих лікарів. «Так що інформаційні кампанії уряду не працюватимуть найближчим часом. Їм доведеться використовувати закон, щоб гарантувати, що всі будуть вакциновані ».

Ці заходи були сприйняті деякими пакистанцями в Лахорі із занепокоєнням.

«Мені буде складно, якщо я не зможу користуватися телефоном, але я дуже боюся вакцини», – сказала Сайма Бібі, домогосподарка з Лахора.

Відповідно до нових стимулів вакцинованим буде дозволений доступ в кінотеатри, зали для урочистостей і богослужінь, а також будуть зняті обмеження для підприємств у районах, де проживає понад 20 відсотків захищеного населення.

У Пакистані зареєстровано понад 940 000 інфекцій і 21 500 смертей. Але через обмежену кількість тестів і нестабільність сектора охорони здоров’я багато хто побоюється, що справжня захворюваність набагато вище.

Національні дані також показують, що близько 300000 одержувачів першої дози вакцини Covid-19 не повернулися для другої дози.