Робота і вакансії в Камбоджі

Королівство Камбоджа розташоване в Південно-Східній Азії між Таїландом, В’єтнамом і Лаосом, омивається Сіамською затокою (Південнокитайське море). Протягом останніх десятиліть економіка країни демонструє стабільне зростання. Зокрема, розвивається сфера туризму, швейна промисловість, будівництво й сільське господарство. Видобувають золото, боксити й дорогоцінні камені. Проте Камбоджа, як і раніше, залишається однією з найбідніших країн Азії, в якій понад третину бюджету формується за рахунок допомоги міжнародних фінансових інститутів.

Робота в Камбоджі

Об’єктивно Камбоджа – це не найкраще місце для іноземців, які планують значно підняти свій рівень доходу, то ж працевлаштування у В’єтнамі сьогодні виглядає набагато перспективніше. Проте кожен робить вибір самостійно, й робочі місця на камбоджійському ринку праці можна знайти. Наприклад, робота в Камбоджі для українців у 2017 році пропонується в сфері навчання й туризму, також особливо цінні кваліфіковані технічні фахівці. Зрозуміло, що трудова міграція в Камбоджу має свою специфіку й труднощі, про що й поговоримо далі.

ЗМІСТ

  1. Особливості трудової міграції в Камбоджу
  2. Як знайти роботу в Камбоджі
  3. Вакансії й зарплата в Камбоджі в 2017 році

Особливості трудової міграції в Камбоджу

Переважна більшість громадян Камбоджі (97%) сповідують буддизм. У країні безліч красивих храмів, дивовижних пейзажів, історичних пам’яток, вишукана кухня й специфічні кліматичні умови. Щорічно це королівство відвідують до 5 млн туристів із різних країн. Ціни на житло, продукти та інші предмети першої необхідності в Камбоджі набагато нижчі порівняно з такими у розвинених країнах Європи та Азії. Разом з тим у країні є великі проблеми.

Населення Камбоджі в 2017 році становить близько 16 млн чоловік, робоча сила нараховує близько 8 млн. На жаль, жителі цієї азіатської держави страждають від бідності й нерівності доходів, до 35-40% дітей хронічно недоїдають, процвітає корупція, є проблеми з освітою, охороною здоров’я й розвитком інфраструктури. Офіційно рівень безробіття в Камбоджі не перевищує 0,5%, і це один з небагатьох позитивних моментів для трудової міграції.

Офіційна мова в Камбоджі – кхмерська. Англійська використовується в діловому середовищі, наприклад, в міжнародних компаніях, а також у сфері туристичних послуг. Зрозуміло, що без знання мінімум англійської мови знайти офіційну хорошу роботу в Камбоджі для українців практично нереально. Більш того, освіта, достатня кваліфікація і досвід закордонного здобувача – це найважливіші чинники для успішного працевлаштування.

Законодавчі норми Камбоджі щодо трудових мігрантів досить суперечливі. Багато іноземців роками працюють в країні без будь-яких додаткових дозволів, маючи звичайну ділову візу, яка спочатку видається на 1 місяць з правом продовження на 1 рік, і вважають, що все роблять правильно. Насправді в місцевому законі «Про працю» від 1997 року прописана вимога про необхідність обов’язкового отримання дозволу на роботу.

Буквально кілька років тому влада Камбоджі почали здійснювати більш жорсткий контроль, і тепер при відсутності спеціальних дозволів трудовим мігрантам загрожують великі штрафи й депортація. Резюмуючи вищевикладене, наполегливо рекомендуємо дотримуватися всіх вимог імміграційного й трудового законодавства Камбоджі. Тобто за аналогією з більшістю країн світу варто попередньо знайти роботодавця, на цій підставі отримати робочу візу й оформити дозвіл на роботу.

Як знайти роботу в Камбоджі

Камбоджі фото

Робота в Камбоджі для українців у 2017 році досить обмежена. У зв’язку зі складною соціально-економічною ситуацією в країні місцева влада прагне забезпечити повну зайнятість для власних громадян, тому роботодавці з великим небажанням віддають вакансії претендентам з-за кордону.

Більше вітаються закордонні інвестиції в економіку Камбоджі та створення нових робочих місць. У будь-якому випадку для отримання вакансії потрібно мати безперечні професійні переваги і, в певній мірі, навіть унікальні навички. Найбільше пропозицій для іноземців зосереджено в столиці Камбоджі – місті Пномпень.

Обов’язково відвідайте Камбоджу в якості туриста. Подивіться на умови життя в країні, поспілкуйтеся з місцевими жителями й трудовими мігрантами. Спробуйте вийти на роботодавця безпосередньо. Далеко не всі вакансії в Камбоджі знаходяться у відкритому доступі, але працюйте виключно легально.

Звертайтеся з пропозицією про працевлаштування в представництва міжнародних компаній в Камбоджі через офіційні сайти. Відвідуйте тематичні форуми й групи в соціальних мережах. Підготуйте грамотне резюме та супровідний лист. Наберіться терпіння й аналізуйте інформацію про вакансії та можливості зайнятості в Камбоджі, доступну в інтернеті. Професійна соціальна мережа – linkedin.com. Офіційний сайт національного агентства зайнятості Камбоджі – nea.gov.kh.

Вакансії й зарплата в Камбоджі в 2017 році

Основним джерелом доходу більшості жителів Камбоджі, як і раніше, залишається сільське господарство. У ньому зайнято близько 48,7% працездатного населення. В промисловому секторі працює близько 19,9% осіб, а в сфері послуг – 31,4%. До 700 тисяч місцевих фахівців працюють у швейній промисловості, до 500 тисяч – у туризмі, в будівництві – близько 50 тисяч чоловік.

Понад 2,5 млн камбоджійців живуть на 1-2 долари в день.В цілому доходи місцевого населення досить низькі. Середня щомісячна зарплата в Камбоджі в 2017 році не перевищує 200-230 доларів у місяць. Офіційна мінімальна оплата праці встановлена ??на рівні 153 доларів у місяць. Іноземці, що мають високу кваліфікацію, можуть розраховувати на 500-600 доларів і більше.

Вакансії в Камбоджі для українців у 2017 році доступні в сфері туризму, будівельної галузі. Також потрібні викладачі англійської мови в приватні школи, а в міжнародні компанії – менеджери, фінансисти і кваліфіковані технічні фахівці. У сфері некваліфікованої праці знайти роботу в Камбоджі дуже складно, та й рівень доходу низький. Деякі іноземці постійно живуть у цій країні й працюють дистанційно.