Зі сльозами і білими трояндами В’єтнам зустрічає перші тіла, знайдені в британській вантажівці

Зі сльозами на очах і білими трояндами в руках друзі і родичі 39 в’єтнамців, які були знайдені мертвими в кузові британської вантажівки минулого місяця, зустрічали перші репатрійовані тіла.
«Сьогодні рано вранці тіла 16 загиблих прибули на батьківщину»,- йдеться в заяві міністерства закордонних справ В’єтнаму.
«Після очікування протягом стількох днів мій син нарешті прибув»,- сказав Нгуєн Дінь Гія, батько жертви Нгуєн Дінь Луонг. «Ми глибоко засмучені, але ми повинні стримувати емоції, щоб організувати похорони мого сина»,- додав він.
Під сірим і дощовим небом колона швидкої допомоги пронеслася крізь натовп скорботних в невеликому містечку Дьєн Чау (провінція Нге Ан), звідки деякі з жертв вирушили у смертельну подорож.
За повідомленнями державних засобів масової інформації, сьогодні рано вранці в аеропорт Нойбай, були доставлені загорнуті в тканину труни, які були завантажені в машини швидкої допомоги, що чекали на них.
Міністерство закордонних справ заявило, що тіла будуть доставлені в будинки їх найближчих родичів в провінціях Нге Ан, Ха Тінь і Куанг Бінь.
«В’єтнамська і британська влада продовжують координувати репатріацію решти тіл»,- додали вони, не уточнюючи подробиць.
Поліція у В’єтнамі заарештувала 10 осіб в зв’язку з загибеллю людей. У понеділок британський водій вантажівки зізнався в змові з метою надання допомоги нелегальної імміграції і злочинниого заробітку.
«Це дуже важкий час», – заявив сьогодні посол Великобританії у В’єтнамі Гарет Уорд у відеозверненні.
«Але я обіцяю сім’ям та в’єтнамському народові в цілому, що ми будемо продовжувати розширювати співпрацю між Великобританією і В’єтнамом для запобігання торгівлі людьми та захисту вразливих людей тут»,- додав він.
Жахливе відкриття минулого місяця в промисловій зоні під Лондоном, де загинули в’єтнамські мігранти, пролило світло на контрабанду людей з Азії, Африки та Близького Сходу, яких бідність змушує вирушати у небезпечні подорожі на Захід.
У В’єтнамі погані перспективи працевлаштування, екологічні катастрофи та обіцянки фінансової вигоди – все це фактори, які спонукають людей їхати.
Хоча вартість поїздки до Європи може скласти тисячі доларів для мігрантів, готових заплатити за так звану послугу «VIP», вони вважають, що можуть заробити достатньо грошей, щоб виправдати ризик.
Сім’ї жертв, у віці від 15 до 44 років, зіткнулися з проблемою доставки тіл додому.
Згідно із заявою Reuters, опублікованій міністерством закордонних справ, сім’ї повинні були заплатити за репатріацію тіл суму до 2208 фунтів стерлінгів ($ 2830) кожен.
У заяві від 14 листопада говориться, що уряд В’єтнаму внесе передоплату, яку сім’ї можуть погасити пізніше.
Серед жертв був 18-річний Хоанг Ван Тієп, наймолодший з трьох братів і сестер, який кинув школу в 15 років і через рік нелегально виїхав до Франції, де працював в ресторані, що належить в’єтнамцеві.
Він благав своїх батьків допомогти фінансувати його «VIP» переїзд до Великобританії. Вони намагалися переконати його не робити цього, але, врешті-решт, поступилися.
У середу в його рідному домі в Дьєн-Чау убиті горем родичі оточили його труну квітами і ладаном. З великою фотографії Тієп дивиться зі спокійним і впевненим виразом обличчя.