В наступному році Чехія може зіткнутися з нестачею лікарів

Серед випускників чеських шкіл стабільно спостерігається високий рівень інтересу до вивчення медицини. Багато абітурієнтів подають документи на лікарські спеціальності. Але з різних причин, в тому числі і фінансових, абсолютна більшість абітурієнтів отримують відмови.

Відсів бажаючих вступити в медичні вузи просто величезний: дев’яти з десяти випускникам відмовляють у прийомі на медичний факультет, багато хто просто не можуть оплатити навчання, а безкоштовних місць на всіх не вистачає.

У сфері медичної освіти державне фінансування безоплатної форми навчання набагато менше запитуваної профільним міністерством суми, якщо найближчим часом ситуація не зміниться, то вже через кілька років молоді лікарі, які закінчили університети не зможуть заповнити всі вакансії, оскільки на пенсію вийде більше лікарів, ніж прийде їм на зміну молодих фахівців.

Молодой врач в Чехии фото

«З цієї причини Чехія зіткнеться з браком молодих лікарів у 2019 році. Кількість студентів необхідно збільшити на 10-15%. Більше чекати не можна, відповідні заходи і без того запізнилися», – сказав виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я Чехії Адам Войтех.

Ще в позаминулому році міністерство охорони здоров’я Чехії просило додатковий 1 млрд крон на вирішення проблем. Але десятирічна програма розвитку залучення студентів у медичні вузи буде готова тільки в найближчі місяці. Її розробляє Моз та Міністерство освіти.

Керівництво факультетів зі свого боку хоче збільшення фінансування на 15% і більше. Шестирічне навчання одного медика обходитися в 1 млн крон. Держава оплачує лише дві третини цієї суми.

Джерело: www.eurabota.ua