Вид на проживання в Норвегії для українців

У Королівстві Норвегія на кожну тисячу корінних жителів припадає сім іммігрантів. Це дуже високий показник для європейських країн. Вид на проживання в економічно благополучній Норвегії хочуть отримати і українці.

Норвегия

Зі статті дізнаєтеся, як отримати дозвіл на проживання в Норвегії, на якій підставі можна отримати візу, які документи потрібні, скільки коштує оформлення.

Що собою являє дозвіл на проживання?

Вид на проживання на території Норвегії для громадян України — спеціальний дозвіл міграційних влади для конкретного іноземця на території країни понад 90 днів на півроку.

ВНП в Норвегії оформляють після відкриття візи категорії «D».

Хто може отримати ВНЖ?

Для отримання права на проживання іноземець повинен виконати умови отримання ВНЖ в Норвегії:

  1. Бути старше 18 років.
  2. Не мати проблем із законом у рідній країні і державах ЄС.
  3. Мати регулярний дохід або розташовувати засобами на проживання.
  4. Мати чітке обґрунтування мети візиту (запрошення на роботу, зарахування на навчання, шлюб тощо).
  5. Не мати небезпечних для соціуму захворювань (туберкульоз, СНІД, психічні розлади тощо).

Етапи отримання права на проживання

Отримання дозволу на проживання складається з декількох етапів:

  1. В першу чергу необхідно знайти основу для тривалого візиту (працевлаштування, возз’єднання сім’ї, навчання, робота, бізнес) докладний опис варіантів дивіться нижче.
  2. У Посольстві Норвезького Королівства в Україні уточнюють список документів необхідних для отримання дозволу на довгострокове проживання в конкретному випадку.

Готують та подають документи (детальний перелік дивіться нижче).

  1. Після відкриття візи подають папери для надання ВНП.

Бажано оформити право на тривале проживання у норвезькому Консульстві в Україні, але можна зробити це і після прибуття, в Королівство звернувшись після перетину кордону протягом восьми днів міграційне відомство за місцем проживання.

Є можливість подати заявку і онлайн на офіційному сайті UDI (Директорату у справах іноземних громадян)

Клопотання розглядають 90 днів.

Дозвіл при першому зверненні видають на рік з правом продовження. Всім власникам статусу видають спеціальну пластикову карту з біометричними даними та фото.

Через три роки проживання на підставі тимчасового дозволу подають заявку на оформлення постійної посвідки на проживання на території Норвегії (ПМП). Через сім років подають запит на надання Громадянства.

Варіанти підстав

Підставою для оформлення в Посольстві Норвегії в Україні візи категорія “D” може бути:

  1. Запрошення на роботу в Норвегії отримане від зацікавленого у запрошенні іноземного фахівця роботодавця. Дозвіл на роботу для конкретної людини оформляє і оплачує державний внесок роботодавець.

работа в Норвегии

При пошуку роботи, слід пам’ятати, що українці можуть претендувати тільки на вакансії, які протягом 30 днів не були зайняті норвежцями і громадянами ЄС.

Умови співпраці запрошений працівник і роботодавець закріплюють у трудовому договорі. При цьому оплата праці іноземця не може бути нижче оплати праці місцевих жителів на аналогічній посаді. Трудовий контракт є підставою для відкриття на один рік з правом продовження Робочої візи і посвідки на проживання в Норвегії.

  1. Реєстрація бізнесу в Норвегії дозволяє відкрити Бізнес візу з метою управління підприємством. Українцям дозволено відкривати компанії для ведення довгострокових проектів, здатні приносити дохід 25 000 € в рік. Іноземець повинен підтвердити наявність високої кваліфікації в обраній галузі (минулий нострифікацію диплом).

Заяви розглядають 60-365 днів.

Бізнесмен має право обіймати керівні посади тільки у власній компанії.

  1. Зарахування на навчаннядля отримання вищої освіти в Норвегії, дозволяє відкрити Студентську візу і оформити ВНП в Норвегії.

Заявки розглядають 30-45 днів.

Увагу
Іноземні студенти (навіть ті, кому надана державна стипендія), кожен семестр вносять обов’язковий студентський внесок 60 €.
  1. Реєстрація шлюбу або партнерського союзу (в тому числі і одностатевого) з норвезьким громадянином дозволяє отримати Візу і ВНП в Норвегії на підставі возз’єднання сім’ї
  2. Мають ВНП іноземцям, дозволено запросити чоловіка, неповнолітніх дітей і батьків до 65 років.

Вони отримають право на проживання в Норвегії на підставі возз’єднання сім’ї.

Справи розглядають два місяці.

Увагу

Головною умовою відкриття Візи на підставі возз’єднання сім’ї є наявність у сторони, що запрошує коштів на утримання сім’ї: оренди житла та інших витрат, пов’язаних з проживанням родичів. Мінімальна сума – 27 000 € в рік.

  1. Іноземці, які прибули в Норвезьке Королівство прямим рейсом з рідної країни і зуміли документально довести факт утисків і загрозу життя в країні походження при перетині кордону можуть подати заявку на отримання статусу біженця.

Заявки розглядають 30 днів, якщо прийнято позитивне рішення, іноземець набуває статусу біженця і право на проживання.

Увагу
Купівля Нерухомості в Королівстві не дозволяє претендувати на автоматичне отримання права на проживання, але полегшує оформлення мультивізи, яка дозволяє приїжджати і виїжджати з країни багато разів протягом року.

Які документи потрібні?

Для відкриття Норвезької візи необхідно підготуєь:

  1. Анкету (два примірники) заповнюють на норвезькому або англійською мовою, проставляють дату і підпис.

заполнение анкеты

Анкети дітей заповнюють і підписують батьки.

  1. Два кольорових фото розмір 30 х 40 мм (фото наклеюють на анкети).
  2. Закордонний паспорт.
  3. Копія внутрішнього паспорта України.
  4. Довідка про відсутність боргів і проблем з законом.
  5. Банківська виписка про наявність коштів на особистому рахунку або нотаріально завірена згода спонсора фінансувати поїздку, проживання, навчання.
  6. Документ, що підтверджує підставу для отримання дозволу на проживання (трудовий договір, довідка про зарахування на навчання, сертифікат реєстрації компанії в Норвезькому Королівстві, довідку про реєстрацію шлюбу тощо).
  7. Свідоцтво про шлюб (якщо є).
  8. Свідоцтво про народження (особиста і дітей, якщо їдуть з дітьми).
  9. Поліс медичного страхування з покриттям 30 000 €.
  10. Чек про сплату консульського збору-35 €.
Увагу
Українські документи переводять на норвезький або англійську мову, посвідчуються нотаріально, проставляють апостиль. Якщо дитина їде з супроводжуючим, докладають завірений нотаріально згоду від обох або одного з батьків на проживання дітей за кордоном.

Терміни розгляду заявок залежать від підстави (дивіться вище).

Пакет документів на дозвіл на проживання в Норвегії практично не відрізняється від переліку паперів для візи, форма заявки трохи інша і в закордонному паспорті повинна бути відмітка про наявність відкритої візи.

Витрати на оформлення

Мито за надання ВНП в Норвезькому Королівстві залежить від заснування:

  • запрошені працівники платять 388 €;
  • наукові співробітники і студенти 336 €;
  • члени сім’ї 620 €.

Як продовжити право на проживання?

Продовжують вид на проживання на території Норвегії. За сто п’ять днів до закінчення дії виданої на один рік картки резидента приходить SMS або повідомлення на електронну пошту з F-кодом. Якщо код не використовували, за сорок п’ять днів до закінчення дії повідомлення отруюють повторно.

Отримавши код:

  • на спеціалізованому порталі подають онлайн заявку;
  • записуються на прийом в місцевому поліцейському відділку і узгоджують час подачі паперів на продовження.
Увагу
Крайній термін подачі документів на продовження тридцять днів до закінчення дозволу на проживання. Заявникові бажано не залишати Королівство до прийняття рішення про продовження.

Які переваги дає ВНЖ?

Власникам статусу ВНЖ Норвегії дозволено:

  1. Відвідувати всі держави Шенгенської зони.
  2. Вчитися безкоштовно.
  3. Працевлаштовуватися, розвивати і розвивати бізнес.
  4. Через три роки проживання на підставі ВНП можна оформити статус постійного жителя (ПМП), через сім років отримують громадянство і легально іммігрують в Норвегію.

Поважають закони Норвезького Королівства українці мають можливість отримати ВНЖ. Підстава візи: бізнес, працевлаштування, навчання, шлюб, статус біженця. Оформити громадянство в економічно політично благополучній Норвегії можливо через десять років проживання.