Безкоштовна освіта в Європі

Навчання фото

Навчання в престижному вузі однієї з розвинених західних країн – це ключ до побудови успішної професійної кар’єри, реальний шанс на довгострокову імміграцію до Європи, можливість отримати безцінний досвід, знання і диплом, який котирується в більшості держав світу. Левова частка знаменитих навчальних закладів, включаючи британські або швейцарські університети, передбачають досить високу вартість навчання. Дуже часто сума перевищує 10-20 тисяч євро на рік.

Разом із тим деякі європейські країни дозволяють іноземцям, в тому числі українцям, здобути вищу освіту в державних вишах абсолютно безкоштовно. Але при цьому до вступу закордонних студентів з третіх країн (за межами Євросоюзу) висуваються досить жорсткі вимоги щодо знання мови й успішності в середній школі. Далі виділимо країни з безкоштовною вищою освітою у 2018 році.

Німеччина

Вища освіта в Німеччині фото

Згідно з численними рейтингами й опитуваннями іноземців, у 2018 році за привабливістю здобуття вищої освіти Німеччина заслужено перебуває на першому місці. Німецькі державні університети світового рівня пропонують не тільки якісне, а й безкоштовне навчання. Символічний адміністративний збір становить близько 100-200 євро за семестр. За останні 5 років частка студентів з-за кордону в місцевих вишах збільшилася більш ніж на 30%.

Уряд тільки заохочує подібні тенденції, оскільки потужна економіка країни потребує кваліфікованої робочої сили. За статистикою, близько половини іноземних випускників німецьких університетів після закінчення навчання залишаються жити і працювати в Німеччині. Відзначимо, що з осені 2017 року на території землі Баден-Вюртемберг для студентів з країн за межами ЄС передбачена плата за навчання в розмірі 1500 євро за семестр.

Франція

За кількістю іноземних студентів Франція займає панівні позиції у світі після США і Великобританії. На відміну від британських і американських вишів, вищі державні навчальні заклади Франції дозволяють пройти навчання практично безкоштовно. У більшості випадків зі студентів стягується тільки реєстраційний внесок в розмірі 200-400 євро в рік.

В університетах Франції в основному навчання проводиться французькою мовою, але в останні роки з’являється все більше програм з викладанням англійською. У країні функціонує понад 80 державних вишів. На кожного студента урядом виділяються субсидії в сумі 10 тисяч євро на рік. Найбільш авторитетні навчальні заклади – це Страсбурзький і Паризький університети.

Норвегія

Вища освіта в Норвегії фото

На відміну від своїх північних сусідів – Швеції, Данії та Фінляндії, отримати безкоштовну вищу освіту в Норвегії можуть не тільки іноземці з Євросоюзу та Єдиної економічної зони (ЄЕЗ), а й студенти з будь-якої іншої країни світу, включаючи пострадянський простір. Однак необхідно враховувати той факт, що жити в цій державі досить недешево.

За версією багатьох авторитетних досліджень, норвезька столиця Осло входить в п’ятірку найдорожчих міст світу. Скоротити витрати на проживання дозволяють ефективні системи стипендій та грантів.

Примітка. Безкоштовна вища освіта у Фінляндії для студентів зі третіх країн стало недоступна з осені 2017 року. Виняток становлять докторські програми і курси з викладанням шведською або фінською мовами. Крім того, в чотирьох державних вишах Ісландії всі іноземці мають право отримати безкоштовну вищу освіту. Передбачений лише реєстраційний збір у розмірі 400 євро в рік.

Інші країни

Крім країн з повністю безкоштовним вищою освітою, у світі існують держави, в яких стягується вкрай низька плата за навчання або передбачені певні обмеження, пов’язані з громадянством студента або мовою викладання.

Австрія. Одне з найпривабливіших місць у Європі для здобуття вищої освіти практично безкоштовно – це Австрія. Студенти з Євросоюзу або ЄЕЗ при навчанні в австрійських університетах нічого не платять або вносять символічний внесок в розмірі 363,66 євро за семестр. Плюс студентський збір – 17,5 євро. Іноземці з інших країн платять за все удвічі більше – 726,72 євро.

Бельгія. Вартість навчання (реєстраційний внесок) залежить від територіальної приналежності конкретного вишу Бельгії. В університетах французької групи для бельгійців і європейців сума становить близько 375-837 євро на рік, а для інших іноземців – близько 890-4175 євро. У вишах Фландрії студенти з третіх країн платять до 1,5 тисячі євро на рік.

Греція. Греки і громадяни Євросоюзу отримують вищу освіту в Греції безкоштовно. Інші студенти платять студентські внески, розмір яких залежить від навчального закладу і програми. В середньому вартість навчання складає 1,5 тисячі євро на рік.

Італія та Іспанія. У порівнянні з багатьма іншими розвиненими європейськими країнами навчання в державних університетах Італії та Іспанії обходиться порівняно недорого. У першому випадку – близько 0,9-1 тисяч євро в рік, а в другому – близько 1,5-4 тисяч євро.

Словенія. Словенці, іноземці з Євросоюзу, а також громадяни Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Косово, Македонії та Сербії можуть вчитися в державних вузах Словенії безкоштовно. Інші студенти на програмах бакалавріату платять близько 2-5 тисяч євро на рік.

Чехія. У державних вузах Чехії безкоштовне навчання для іноземців з будь-якого регіону світу є тільки чеською мовою. Програми англійською в середньому коштують близько 3,8 тисячі євро на рік, максимум 20 тисяч.

На закінчення відзначимо, що більш-менш дешева вища освіта доступна в таких країнах, як Аргентина, Бразилія і Мексика. У багатьох університетах, крім іспанських або португальських курсів, пропонуються якісні програми англійською мовою.