Як отримати візу в Камбоджу

Ця дивовижна держава славиться деревами з великими кронами, цікавою архітектурою, чарівними танцями. Оглянути місцеві визначні пам’ятки може кожен, адже віза для в’їзду в Камбоджу видається декількома способами і на підставі мінімуму паперів.

як отримати візу в Камбоджу

ЗМІСТ

  1. Чи потрібна віза в Камбоджу українцям?
  2. Віза в Камбоджу онлайн
  3. Видача дозволу
  4. Типи дозволів
  5. Діти до 16 років
  6. Способи продовження
  7. Пропуск для громадян країн СНД
  8. Проходження митниці
  9. Нюанси перетину КПП
  10. Як оформляти?

Чи потрібна віза в Камбоджу українцям?

Віза потрібна. Способи отримання камбоджійської візи:

  • У камбоджійському посольстві в Російській Федерації.
  • За допомогою мережі Інтернет.
  • В аеропорту і під час перетину пішохідного КПП.

Посольства Камбоджі в Україні немає. Інтереси України представляє посольство в Росії: Москва, Староконюшенний пров., 16. Телефон: +7 (495) 201-47-36. Тел. консульського відділу: +7 (495) 201-24-03, + 7 (495) 201-21-15. Сайт консульства в самій Камбоджі: ввв.evisa.mfaic.gov.kh.

Представництво Камбоджі в Москві опрацьовує допуск після отримання необхідних відомостей.

До них належать:
  1. Закордонний паспорт, термін дії якого не закінчиться раніше, ніж через півроку з моменту від’їзду туриста на батьківщину.
  2. Фотографії в кількості 2 шт., розмір 30 х 40 мм.
  3. Заява-анкета, раніше заповнена.
  4. Ксерокопія внутрішнього посвідчення особи.

Заявнику не потрібно буде проходити співбесіду і надавати іншу інформацію. Оплачувати процедуру краще в доларах, тому що в гривнях вартість трохи вище.

Оформлення в стандартному режимі відбувається за 3 дні, в терміновому порядку з оплатою в 5 доларівза добу. Ніяких чеків про оплату і квитанцій заявнику не нададуть.

Віза до Камбоджі онлайн

Особам, які мають вихід в інтернет, можна не приходити в представництво країни. Електронна віза в Камбоджу дозволяє переходити кордон в спеціально відведених для таких випадків місцях:

  1. В аеропортах міст Пномпень і Сієм-Ріп.
  2. На КПП, що межують з Таїландом (Пойпет, Чам Йеам) і В’єтнамом (Бавет).

Залишати країну при цьому можна будь-яким способом. Під час оформлення візи необхідно сплатити 37 доларів, використовуючи міжнародну банківську картку.

Для отримання електронного допуску треба заповнити онлайн-заявку англійською мовою та докласти скан фотографії.

Видача здійснюється протягом 1-3 днів, термін дії – 90 діб з моменту отримання. Однак є правило, згідно з яким турист може перебувати в країні не більше 30 днів. Повторно використовувати цей штамп забороняється.

У такого, здавалося б, ідеального способу є деякі недоліки. До них належать неполадки в системі, відсутність даних у базі. Навіть маючи на руках роздрукований документ про наявність допуску, все одно великий ризик повторної оплати отримання дозволу. Найчастіше такі ситуації виникають на пішохідних КПП, в повітряних гаванях все проходить без проблем.

Видача дозволу

Щоб отримати допуск на в’їзд в аеропортах Сієм-Ріпа, Пномпеня або на пішохідних КПП, будуть потрібні такі документи:
  1. Закордонний паспорт з чистими аркушами.
  2. Фото 30 х 40 мм.
  3. Візова анкета, яку отримати і заповнити треба по факту.
  4. Копія основної сторінки закордонного посвідчення особи.

Згідно з відгуками досвідчених туристів, з боку працівників камбоджійської митниці має місце дрібне вимагання. Навіть якщо з невеликого переліку документів чогось не вистачає, це не має значення, оскільки необхідним є лише паспорт. Всі інші папери (фото, ксерокопії) можна зробити на місці за невелику винагороду.

Офіційно отримати відмову в наданні в’їзду може турист, який не має зворотного квитка або достатньої кількості матеріальних засобів. Однак і це обмеження в разі його перевірки митниками можна обійти шляхом невеликих грошових внесків.

Основний плюс такого способу – швидкість оформлення. Після прильоту всього за 20 хвилин мандрівник стає володарем дозволу на перебування в країні. До того ж цим шляхом можна обзавестися і бізнес-візою.

Типи дозволів

Віза до Камбоджі буває декількох видів, а відповідно, різниться термін її дії та вартість оформлення. У 2016 році оплата за отримання документа виросла на 10 доларів у порівнянні з попередніми роками, в 2018 році ціна залишилася незмінною.

Бажаючим одноразово відвідати Королівство з терміном перебування не більше 30 діб варто скористатися звичайним туристичним дозволом. Відмінність бізнес-візи «сингл» – лише в терміні дії (3 місяці), однак перебування тут допускається теж не більше, ніж на місяць. Залишаючи територію держави, турист позбавляється права використовувати ці документи повторно. Вартість оформлення допуску однакова як для українців, так і для білорусів, казахів.

Термін дії мультидопуску – півроку або рік. Протягом цього часу мандрівник має право на необмежену кількість відвідувань країни. На кордоні його можуть попросити пред’явити папери, що підтверджують діловий візит. Обійти це обмеження можна за невелику грошову компенсацію (близько 7-10 доларів).

Особам, які перетинають Королівство як третя держава на шляху з Таїланду до В’єтнаму, все одно доведеться оформляти відповідний допуск. У цьому разі потрібно транзитний штамп.

Діти до 16 років

Збираючись в поїздку з дитиною, не забудьте внести її дані в закордонний паспорт супроводжуючого батька.

Щоб цього не робити, можна підготувати:
  1. Кольорові фото (2 шт.), розмір 30 х 40 мм.
  2. Проїзний документ неповнолітнього туриста.
  3. Коли дитина подорожує з одним із батьків або з довіреною особою, потрібна письмова згода на цю поїздку і довіреність від другого батька або від обох відповідно. Документи треба завірити в нотаріуса.
  4. Оригінал і ксерокопія документа про народження.
  5. Якщо у батьків різні прізвища – свідоцтво про укладення шлюбу.

Для малюків молодше двох років допуск безкоштовний, за більш старших діток доведеться сплатити 17 доларів.

Способи продовження

Зробити це можна безпосередньо на відпочинку, звернувшись в імміграційну службу або туристичну організацію. Процедура продовження на 30 днів обійдеться в 45 доларів. Важливо пам’ятати, що навіть продовжений допуск при зворотному перетині кордону анулюється.

На півроку-рік можна продовжити мультивізу. Так роблять туристи, які виїхали до королівства на ПМП.

Пропуск для громадян країн СНД

Відвідування держави для громадян Білорусі, Казахстану супроводжується тими ж умовами та вимогами, що й для українців. Представництво королівства в Москві може вимагати від українців додаткові відомості, збільшуючи термін розгляду заяви до 10 робочих діб.

Важливо пам’ятати, що в разі виникнення проблем доведеться звертатися до В’єтнаму, оскільки представництва України в Камбоджі немає.

Проходження митниці

Є певний перелік товарів, на наявність яких доглядають багаж.

До них належать:
  1. Спиртні напої (дозволено ввезення не більше 2 л, вивезення вільне).
  2. Тютюнові вироби (дозволено ввезення 200 сигарет або 20 сигар, вивезення вільне).
  3. Ювелірні прикраси (ввезення-вивезення – тільки в межах особистих потреб).
  4. Тварини (опудала в тому числі), рослини, наркотики (ввезення-вивезення заборонені).

Законодавством заборонено ввозити аудіо-, відеоматеріали, пресу, які містять непристойні вирази, фото і відео. Крім іншого, не можна ввозити шини мотоцикла, старі та праворульні автомобілі.

Нюанси перетину КПП

Перетин кордону, особливо з Таїланду, іноді супроводжується шахрайством. Шахраї пропонують оформлення документів без черги і за 60 доларів, за якими хоч і пустять в країну, але фактично воно незаконно. Офіс таких працівників відрізняється охайністю і усміхненим персоналом. Не можна передавати їм посвідчення особи.

Не варто вдаватися до послуг «тук-туків», які нібито довезуть до імміграційної організації. До легального КПП можна дійти, пройшовши тайський кордон і поставивши відповідний штамп. Сторона Камбоджі відрізняється наявністю казино і гральних закладів.

Офіційні представники митниці можуть вимагати зробити медкарти або прийняти якісь медикаменти. Це також незаконно.

Ціна дозволу не змінюється залежно від пункту перетину кордону.

Дуже зручно перетинати кордон на міжнародному автобусі або за допомогою водного судна. Це досить просто і за ціною цілком прийнятно.

Як оформляти?

Особам, які перебувають недалеко від столиці, можна оформити дозвіл у посольстві. Але іноді витрати на транспорт бувають настільки великі, що простіше заплатити трохи на КПП.

Кращим варіантом перетину кордону залишається літак. В аеропорту виключено шахрайство, процедура проходить швидко і легко.

Здійснюючи в’їзд з іншої держави, можна застосувати електронний дозвіл на перебування в Камбоджі. Краще заздалегідь вивчити всі способи перетину кордону залежно від точки відправлення.