Робота і вакансії в Женеві

Женева – друге за величиною місто Швейцарії після Цюріха, розташоване на південному заході країни. Це дуже красиве місто з безліччю парків, музеїв, пам’яток архітектури та чудовим видом на Альпи. Робота в Женеві для українців у 2017 році відкриває широкі можливості для кар’єрного зростання та істотного збільшення доходу. Багато кваліфікованих іноземних фахівців, зайнятих у місцевих компаніях, заробляють понад 10 тисяч євро в місяць.

робота в Женеві

Перш ніж будувати плани стосовно працевлаштування в Женеві необхідно врахувати, що це одне з найдорожчих міст не тільки Швейцарії, але й світу. Тисячі місцевих працівників вважають за краще орендувати квартири в сусідній Франції й кожен день перетинають швейцарський кордон для виконання своїх професійних обов’язків. З іншого боку, якість життя в Женеві – одна з найвищих в Європі. Далі дізнаємося про те, як знайти роботу в Женеві, зазначимо актуальні вакансії й зарплати в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Женеві
  2. Як знайти роботу в Женеві
  3. Вакансії й зарплата в Женеві

Працевлаштування в Женеві

Населення Женеви в 2017 році становить близько 200 тисяч осіб, а безпосередньо кантон нараховує близько 495 тисяч. До 40% місцевих жителів – іноземці. В основному це вихідці з Португалії, Франції та Італії. Місцевий ринок праці забезпечує робочими місцями майже 300 тисяч фахівців, 27% з яких проживають на французькій території. Безробіття в Женеві – в районі 5,5%, що в середньому на 2% більше, ніж по країні в цілому.

У цьому місті комфортний клімат, ідеальна інфраструктура, якісне медичне обслуговування й мінімальний рівень злочинності. Любителі активного відпочинку у вільний від роботи час можуть насолодитися гірськолижними курортами або відвідати Женевське озеро. Тут розташований найстаріший вуз Швейцарії – Женевський університет, заснований у 1559 році. Зарубіжні підприємці часто вибирають назване місто для придбання нерухомості або реєстрації власного бізнесу в Швейцарії.

Благополуччя Швейцарії багато в чому обумовлено наявністю висококваліфікованої й працьовитої робочої сили. Конкуренція за вакансії в Женеві величезна. Навіть власники паспортів Євросоюзу з досвідом роботи, хорошою освітою і мовними навичками мають проблеми із зайнятістю. Іноземцям із третіх країн, включаючи українців, знайти роботу в Женеві набагато складніше. Для таких працівників швейцарський уряд встановлює щоквартальні квоти – 7-8 тисяч на всю країну.

Більш того, робота у цьому місті для претендентів з країн СНД стає доступною тільки в разі відсутності кандидатів на вакансію серед громадян Швейцарії й інших європейців. Спочатку потрібно знайти роботодавця, який отримає дозвіл на працевлаштування іноземця від кантональної влади і Державного секретаріату з питань міграції. Потім відкривається швейцарська робоча віза, а після переїзду оформлюється вид на проживання в Швейцарії.

Як знайти роботу в Женеві

Знайти роботу фото

Економіка Женеви орієнтована на фінансовий і банківський сектори, високі технології, туризм і сферу послуг. Саме в цих напрямках задіяна значна кількість трудових мігрантів. Крім того, близько 30 тисяч осіб працюють в міжнародних організаціях, що функціонують у цьому місті, включаючи Організацію Об’єднаних Націй, Всесвітню організацію охорони здоров’я і Світову організацію торгівлі. У подібні структури часто потрібні іноземні фахівці.

Гідна робота в цьому місті для українців залишиться тільки мрією без хорошого володіння іноземними мовами. У Швейцарії на законодавчому рівні встановлено 3 офіційні мови – французька, німецька та італійська. Безпосередньо в Женеві переважає французька мова. Крім того, не менше 25% місцевого населення володіють англійською мовою. Варто звернути увагу на рівень кваліфікації, досвід роботи і визнання освіти. Деякі професії в Швейцарії регулюються, наприклад, медичні.

Знайти роботу в Женеві можуть виключно дефіцитні для місцевого ринку праці фахівці, найм яких матиме позитивний вплив на економіку міста. Грамотно складіть резюме та супровідний лист відповідно до місцевих стандартів, перекладіть їх на французьку та англійську мови. Приділіть увагу найменшим деталям. Надсилайте пропозиції про працевлаштування безпосередньо у великі компанії Женеви. Відвідайте Швейцарію у якості туриста й активно шукайте вакансії в інтернеті.

Пошук роботи в Женеві може бути дуже довгим і складним, тому необхідно докласти чимало зусиль. Використовуйте максимальну кількість джерел інформації, де можна зустріти потенційні вакансії для іноземців. У тому числі це місцеві газети, спеціалізовані сайти й групи в соціальних мережах.

Вакансії й зарплата в Женеві в 2017 році

Актуальні в 2017 році вакансії в Женеві для українців – це досвідчені фахівці у сфері фінансів і банківської справи, програмісти й менеджери вищої ланки, які прибувають до Швейцарії в результаті переведення у представництва зарубіжних компаній. На першому місці за кількістю доступних робочих місць знаходяться міжнародні організації. Є шанси знайти роботу в Женеві у сфері обслуговування і туристичних послуг.

Відомий факт, що зарплати в Швейцарії – одні з найвищих у світі. Мінімальних ставок на офіційному рівні в країні не встановлено, але навіть працівники без кваліфікації й досвіду роботи отримують не менше 18,9 франків за годину. Середня зарплата в Женеві в 2017 році становить близько 7000 франків у місяць (до сплати податків), що еквівалентно 6100 євро. Згідно із федеральним законам Швейцарії, іноземні працівники зобов’язані мати дохід не нижчий, ніж місцеві фахівці.