Робота і вакансії у В’єтнамі

В’єтнам – це соціалістична держава в Південно-Східній Азії, вона омивається Південно-китайським морем і межує з Лаосом, Камбоджею і Китаєм. Протягом останніх десятиліть економіка країни істотно змінилася. Помітно знизилася залежність від сільськогосподарського сектора, на частку якого зараз припадає не більше 18% ВВП. З кожним роком збільшуються темпи зростання промислового виробництва. Місцева влада націлена на модернізацію економіки, підвищення конкурентоспроможності та нарощування зовнішньої торгівлі.

vyetnamНаселення В’єтнаму в 2018 році становить близько 96 млн чоловік. При цьому безробіття не перевищує 2%. Це вражаючий показник, якщо врахувати, що щорічно кількість робочої сили збільшується в середньому на 1 млн осіб. Рівень бідності значно знизився, у країну залучаються інвестиції, а багато іноземців досить успішно знаходять робочі місця на місцевому ринку праці.

Робота у В’єтнамі в 2018 році доступна як кваліфікованим фахівцям, особливо власникам технічних професій, так і працівникам без особливої ??кваліфікації, припустимо в туристичній галузі. Заробітні плати не такі високі в порівнянні з працевлаштуванням в Китаї або, зокрема, в Гонконзі, але з кожним роком доходи в’єтнамців, а отже, і зарубіжних здобувачів, тільки збільшуються.

В’єтнам може пишатися тисячами кілометрів прекрасних пляжів, красивими озерами, сучасною інфраструктурою і чудовою кухнею, можливо, кращою в Азії. Країна практично оговталася від важких періодів своєї історії, пов’язаних із війнами, сьогодні тут цілком безпечно і створені комфортні умови для життя. Далі розглянемо особливості трудової міграції, варіанти пошуку робочого місця, а також позначимо доступні заробітні плати та вакансії у В’єтнамі в 2018 році.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція до В’єтнаму
  2. Як знайти роботу у В’єтнамі. Пошук вакансій
  3. Вакансії і зарплата у В’єтнамі в 2018 році

Трудова міграція до В’єтнаму

Незважаючи на стабільність економіки та зростання зайнятості, уряд В’єтнаму прагне забезпечити робочими місцями перш за все власних громадян. У принципі, як і більшість інших держав світу. Разом із тим відкриття нових секторів виробництва, розвиток сфери послуг і прихід в країну багатьох міжнародних компаній вимагають наявності фахівців різних професій і рівня кваліфікації, що відкриває доступ до вакансій у В’єтнамі закордонним здобувачам, включаючи українських.

Головна вимога до іноземців для офіційного працевлаштування у В’єтнамі на період більше 3 місяців полягає в отриманні дозволу на роботу в місцевому Міністерстві праці. Офіційно закордонні претенденти мають право звернутися за документом безпосередньо на в’єтнамської території (не пізніше 3 місяців після прибуття) або у своїй країні, що більш вітається.

Основні умови для надання дозволу на роботу у В’єтнамі:
  • Вік не менше 18 років.
  • Задовільний стан здоров’я, що дозволяє виконувати професійні обов’язки.
  • Відсутність судимості в країні проживання і, зрозуміло, безпосередньо у В’єтнамі.
  • Наявність вищої освіти та досвіду роботи не менше 5 років у сфері діяльності, дефіцитної для в’єтнамського ринку праці. В основному потрібні менеджери, керівники та кваліфіковані технічні фахівці.

Якщо перераховані вище критерії дотримані та є конкретна пропозиція про працевлаштування від місцевої компанії, що є обов’язковою умовою, необхідно підготувати необхідну документацію, яка перекладається в’єтнамською мовою і завіряється нотаріально. Як правило, роботодавець сприяє в передачі документів місцевій владі.

Документи для отримання дозволу на роботу у В’єтнамі

  1. Заповнена заява встановленої форми (в’єтнамською або англійською мовою).
  2. Копія закордонного паспорта.
  3. Дві кольорові фотографії (4 см х 6 см), зроблені протягом останніх 6 місяців.
  4. Пропозиція про роботу і відповідний запит від роботодавця.
  5. Медична довідка, видана уповноваженим закладом охорони здоров’я, що діє не менше 12 місяців.
  6. Копії документів про освіту та рівень кваліфікації.
  7. Довідка про відсутність судимості в рідній країні й у В’єтнамі в разі проживання в країні більше місяця.

Документи надсилаються до Міністерства праці В’єтнаму не пізніше ніж за два тижні до початку трудової діяльності, але бажано зробити це мінімум за два місяці. Офіційно заява розглядається не більше 7 робочих днів, і в разі позитивного рішення іноземець отримує дозвіл на роботу терміном до 2 років. Продовжується документ роботодавцем не пізніше 30 днів до закінчення терміну дії попереднього дозволу на той самий період, але за умови, що місцеві фахівці не претендують на це місце.

Кому не потрібен дозвіл на роботу у В’єтнамі:
  • Іноземцям з вищою освітою не нижче ступеня бакалавра і досвідом роботи не менше 3 років для короткострокового працевлаштування на період до 30 днів, а загалом не більше 90 днів протягом року.
  • У разі переведення між компаніями в таких сферах діяльності: інформаційні технології, бізнес, освіта, будівництво, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, фінанси, транспорт, туризм і розваги.
  • Власникам або членам ради директорів в’єтнамських компаній.
  • Юристам за умови належного ліцензування.
  • Працівникам іноземних ЗМІ.
  • Викладачам на основі міжнародних угод і під контролем іноземних посольств.
  • Стажистам і співробітникам міжнародних волонтерських організацій.

Існують різні варіанти оформлення віз до В’єтнаму. Наприклад, можна це зробити в аеропорту після прибуття, а для деяких іноземців у разі відвідування країни до 14 днів віза зовсім не потрібна. Однак в разі тривалого працевлаштування краще заздалегідь відкрити візу у в’єтнамському Консульстві у своїй країні, що дозволить після переїзду замінити документ на повноцінний вид на проживання у В’єтнамі.

Весь процес трудової міграції досить складний, тому необхідно ретельно координувати свої дії зі співробітниками дипломатичного відомства В’єтнаму і роботодавцем. Крім того, в країні часто змінюються закони щодо наймання іноземних працівників, наприклад останні зміни датуються квітнем 2016 року.

Як знайти роботу у В’єтнамі. Пошук вакансій

Для успішного пошуку вакансій у В’єтнамі для українців та інших іноземців із країн СНД дуже важливо заздалегідь відвідати країну за туристичною візою. Це дасть можливість відчути атмосферу місцевого життя, зрозуміти культурні цінності й традиції в’єтнамців. Наприклад, багатьох європейців шокують десятки тисяч мотоциклів на міських вулицях, шум і повсюдна суєта. Приділіть увагу мовним навичкам. Офіційна мова в країні – в’єтнамська, але й англійська використовується досить широко.

 

Загалом місцева влада дозволяє іноземцям перебувати у В’єтнамі до 3 місяців з метою пошуку роботодавця. Цього часу може виявитися цілком достатньо, але без володіння в’єтнамською мовою і зв’язків завдання значно ускладнюється. За умови перебування у своїй країні буде потрібно терпіння і активність в інтернеті. Шукайте однодумців на форумах і спеціалізованих сайтах, ставте питання бувалим трудовим мігрантам із досвідом роботи у В’єтнамі. Зареєструйтеся у професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Найчастіше робота у В’єтнамі для іноземців, включаючи українців, доступна в міжнародних компаніях, які відкривають представництва та філії в цій азіатській країні. В першу чергу націльтеся на працевлаштування у великих і економічно розвинених в’єтнамських регіонах – столиці Ханой і місті Хошимін.

Вакансії та зарплата у В’єтнамі в 2018 році

Сьогодні рівень життя в’єтнамців помітно нижчий у порівнянні із західними та розвиненими азіатськими країнами. Скажімо, робота в Південній Кореї або Японії принесе іноземцю істотно більший дохід. З іншого боку, вартість проживання, ціни й інші повсякденні витрати у В’єтнамі певною мірою згладжують ці відмінності. Один той факт, що за останні 15 років уряду вдалося знизити рівень бідності з 58% до 14% і подолати безробіття, говорить багато про що. У перспективі робота у В’єтнамі виглядає цілком привабливо.

В’єтнамці в основному зайняті у сфері послуг і сільського господарства, машинобудуванні, харчовій та обробній промисловості, швачному і взуттєвому виробництві. Залежно від регіону в 2018 році мінімальна щомісячна оплата праці місцевого працівника коливається від 2,76 до 3,98 млн в’єтнамських донг, що еквівалентно 100-140 євро. Середня заробітна плата у В’єтнамі в 2018 році становить 5,5 млн донг або 200 євро на місяць. Як правило, іноземці займають позиції кваліфікованих фахівців, відповідно можуть розраховувати на оклади в 500-1000 євро на місяць і вище.

Доступні вакансії у В’єтнамі для українців в 2018 році за сферами діяльності:
  • Інформаційні технології
  • Будівництво
  • туризм
  • Енергетика
  • Викладання англійської мови
  • Фінанси і право
  • Гірничодобувна промисловість

Найбільш престижні вакансії у В’єтнамі для іноземців пропонують міжнародні компанії та організації, де можна заробити більше 800-1000 євро на місяць. Зокрема, потрібні менеджери вищої ланки й інші керівні працівники, а також технічні фахівці високої кваліфікації. Іноді потрібні лікарі, особливо стоматологи.

Щорічно в’єтнамські курорти відвідують велика кількість туристів, включаючи російськомовних. Місцеві роботодавці охоче працевлаштовують іноземців, наприклад є робота у В’єтнамі для гідів, інструкторів із дайвінгу, адміністраторів у готелі, екскурсоводів, рідше офіціантів, барменів, кухарів. Зверніть увагу на місто Нячанг, де традиційно багато російських туристів і вимоги до мови можуть бути мінімальні. Оплата праці в цих сферах починається від 150-200 євро і вище, як пощастить.