Тереза ​​Мей зі звинуваченнями на адресу уряду Бориса Джонсона

“Британський депутат і колишній прем’єр-міністр Тереза ​​Мей звинуватила уряд в тому, що він поставив під загрозу мир в Північній Ірландії і, таким чином, поставив під загрозу цілісність Сполученого Королівства за допомогою законопроекту, який змінює пункти узгодженого з ЄС договору про Брексит “,- повідомляє AFP.

Депутат-консерватор, яка очолювала кабінет міністрів під час переговорів про Брексит з 2016 по середину 2019 року, заявила, що не голосуватиме за пропозиції свого наступника Бориса Джонсона, текст яких, за її словами, «завдасть невимовної шкоди репутації Великобританії». Гнівний законопроект ЄС, який на даний час обговорюється в британському парламенті, частково змінює зміст угоди, підписаної в січні, і це, за власним зізнанням Лондона, є порушенням міжнародного права”,- відзначає AFP.

Зокрема, в тексті змінено деякі статті для Північної Ірландії, які спрямовані на те, щоб уникнути повернення жорсткого кордону між двома Ірландіями, оскільки це може дестабілізувати мирну угоду 1998 року, яка поклала кінець трьом десятиліттям насильства. «Готовність уряду в односторонньому порядку вийти з міжнародної угоди, яку воно підписало, викликає сумніви щодо його готовності дотримуватися Белфастської мирної угоди», – сказала Тереза ​​Мей в парламенті.

За словами Мей, це може спровокувати недовіру в деяких громадах до британського уряду і, зокрема, вплинути на «бажання народу Північної Ірландії продовжувати залишатися частиною Сполученого Королівства». «Уряд не зміцнює цілісність Сполученого Королівства, прикидаючись твердим у відносинах з ЄС, а ставить під загрозу цілісність Сполученого Королівства, і це безрозсудно і безвідповідально», – сказав Мей.