Вакцини Covid-19 народили дев’ять нових мільярдерів

“Як повідомляє AFP, прибуток від вакцин проти Covid-19 допомогла, як мінімум дев’яти людям, стати мільярдерами”, – заявила група моніторингу, закликавши покласти край «монопольному контролю» фармацевтичних корпорацій над технологіями виробництва вакцин.

«Дев’ять нових мільярдерів мають сукупний власний капітал в 19,3 мільярда доларів (15,8 мільярда євро), чого достатньо, щоб повністю вакцинувати всіх людей в країнах з низьким рівнем доходу», – йдеться в заяві People’s Vaccine Alliance.

Альянс, мережа організацій і активістів, які виступають за скасування прав власності і патентів на вакцини, заявив, що його цифри засновані на даних зі списку багатих людей Forbes.

«Ці мільярдери – людське обличчя величезних прибутків, які багато фармацевтичних корпорації отримують від монополії на вакцини», – сказала Ганна Марріотт з благодійної організації альянсу Oxfam.

За словами альянсу, крім нових мега-багатих вісім існуючих мільярдерів тепер мають загальний статок в 32,2 мільярда доларів завдяки впровадженню вакцин.

На вершині списку нових мільярдерів знаходяться генеральний директор Moderna Стефан Бансель і його колега з BioNTech Угур Шахін.

Ще троє мільярдерів є співзасновниками китайської компанії з виробництва вакцин CanSino Biologics.