Французька компанія зробила перший продаж штучного серця

Французький виробник протезів Carmat оголосив, що вперше з моменту заснування в 2008 році він продав одне зі своїх штучних сердець для потреб італійського пацієнта, який чекає трансплантації.

Операція «була проведена командою на чолі з кардіохірургом доктором Чіро Майелло в лікарні Azienda Ospedaliera dei Colli в Неаполі, одному з найдосвідченіших центрів в області штучного серця в Італії», – йдеться в заяві компанії.

У грудні 2020 року виробник отримав європейську маркування СЕ для продажу штучного серця Aeson як «моста для трансплантації». Ця сертифікація заснована на результатах дослідження, відомого як PIVOTAL, розпочатого в 2016 році і продовжується до цих пір.

У листопаді 2019 року результати перших 11 пацієнтів в дослідженні показали, що 73 відсотки вижили протягом шести місяців після трансплантації або перенесли успішну трансплантацію за той же період.

За заявою компанії, перший комерційний продаж її штучного серця ознаменувала як «важливий етап, який відкриває нову главу в її розвитку», і до кінця року сподівається знайти більше клієнтів у Франції та Німеччині.

Прес-секретар повідомила AFP, що вперше одне з сердець використовувалося поза клінічних випробувань.

Вартість операції – більше 150 000 євро – оплатила регіональна система охорони здоров’я.

15 липня Carmat оголосила про першу імплантації серця Aeson пацієнту з США в ході клінічних випробувань в лікарні Університету Дьюка в Дареме, Північна Кароліна. Вона шукала 10 відповідних пацієнтів для участі в дослідженні, схваленому Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.