Австралія розірвала договір про підводні човни з Францією, Париж в люті

“Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон оголосив, що країна розриває угоду з Францією про будівництво підводних човнів”, – повідомляє DPA.

«Ми не будемо продовжувати програму будівництва підводних човнів з Францією, про що ми повідомили … французькому уряду і його президенту Еммануелю Макрону. Я хочу підкреслити, що Франція залишається нашим важливим партнером в Тихому океані », – сказав Моррісон на прес-конференції в Канберрі.

Прем’єр також висловив надію, що Австралія і Франція зможуть подолати наслідки цього «важкого і розчаровуючого» рішення, що відповідає національним інтересам його країни.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан сказав, що він «злиться» на рішення Австралії розірвати контракт на будівництво підводних човнів, і попросив пояснень з приводу цього кроку.

МЗС Франції охарактеризувало вихід Австралії з угоди, як жалюгідний крок, що не відповідає духу франко-австралійського співробітництва.

Контракт між Австралією і Францією на будівництво 12 підводних човнів був розірваний після того, як Канберра приєдналася до тристороннього партнерства з США і Великобританією.

Скотт Моррісон, президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосили сьогодні про нове партнерство, відоме, як AUKUS, яке дозволить країнам обмінюватися технологіями, які охоплюють кібербезпеку, штучний інтелект, підводні системи і можливості нанесення ударів на великі відстані.