У Китаї повністю вакциновані більше 1 мільярда людей

За повідомленням Bloomberg, Китай повністю вакцинував проти COVID-19 більше 1 мільярда людей, що становить понад 70% населення країни, випереджаючи Сполучені Штати і Європу, хоча найближчим часом немає планів по ослабленню деяких з найжорсткіших у світі заходів по боротьбі з пандемією.

Станом на 15 вересня в Китаї було введено 2,16 мільярда доз. Представник Національної комісії охорони здоров’я Мі Фен повідомив репортерам у Пекіні, що більше 1,01 мільярда чоловік були повністю імунізовані.

Такий результат був досягнутий майже через 10 місяців після того, як Китай дав своє перше умовне схвалення вакцини державної фармацевтичної компанії Sinopharm і запустив найбільшу кампанію імунізації в історії. Ще шість ліків, розроблених місцевими фармацевтичними компаніями і академічними інститутами, з тих пір були дозволені і використовуються людьми старше 12 років.

Успіх китайської стратегії вакцинації не запобіг спалам вірусу в останні місяці, і залишаються питання про те, наскільки ефективні вакцини, особливо проти останніх варіантів.

Темпи програми вакцинації ставлять Китай в авангард найбільших країн світу. Трохи більше половини населення в Сполучених Штатах і Японії повністю вакциновані, в той час, як кількість вакцинованих в Великобританії і Німеччині перевищує 60% населення. Індія відстає: менше 15% її населення повністю захищені.

Вакцинація ще більш успішна в мегаполісах, розташованих в розвиненому східному регіоні Китаю. Понад 97% дорослого населення столиці, Пекіна, повністю вакциновані, як і 80% жителів старше 12 років Тяньцзіня. У фінансовому центрі, Шанхаї, і в сусідній провінції Чжецзян ця частка близька до 80%. Навпаки, у внутрішніх провінціях і на крайньому заході рівень охоплення вакцинацією нижче.

На Китай припадає більше третини з 5,18 мільярда вакцин, введених в усьому світі. Пекін також експортував 800 мільйонів доз в інші країни. Він завершив роботу по бустерних доз для тих, хто найбільш схильний до ризику зараження вірусом, включаючи людей старше 60 років.