Що таке коронавірус і чи варто нам турбуватися?

Новий коронавірус є членом сімейства коронавірусів, з яким ніколи раніше не стикалися. Як і інші коронавіруси, він походить від тварин. Є велика ймовірність, що його передають кажани. Багато, з перших інфікованих, працювали або часто здійснювали покупки на ринку морепродуктів в центрі китайського міста Ухань, на якому також продаються тварини, як живі, так і вбиті. Ебола та грип-інші приклади інфекцій, які передаються від тварин.

Важкий гострий респіраторний синдром (SARS) і Близькосхідний респіраторний синдром (MERS) викликані коронавірусами, які передаються від тварин. Хоча вважається, що Близькосхідний респіраторний синдром переданий людині від арабського верблюда, а обидва коронавіруси від кажанів. У 2002 році SARS поширився практично без виявлення в 37 країнах, що викликало глобальну паніку, що торкнулася понад 8000 чоловік. Вірус вбив понад 750 людей. MERS, здається, важче передається від людини до людини, але при цьому у нього більш високий рівень смертності – 35% з приблизно 2500 інфікованих померли.

Вірус викликає пневмонію. У пацієнтів спостерігається серйозний кашель, висока температура і утруднене дихання. У декількох випадках зареєстрована органна недостатність. Оскільки це вірусна пневмонія, антибіотики не використовуються. Противірусні препарати, які використовуються для лікування грипу, не працюють. Якщо хворі госпіталізовані, вони можуть отримати додатковий кисень і рідини. Відновлення буде залежати від сили імунної системи. Багато з померлих мали слабке здоров’я.

Національна комісія охорони Здоров’я Китаю підтвердила, що коронавірус передається від людини до людини. Щонайменше 425 людей померли від коронавірусу і більше 20 000 були інфіковані. За межами материкового Китаю, у Гонконгу і на Філіппінах, загинули дві людини. За межами Китаю налічується понад 150 хворих вірусом.

Існує велика ймовірність того, що хворих коронавірусом буде набагато більше. Використані моделі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), згідно з якими може бути більше 100 000 випадків. Зареєстровано від 30 000 до 200 000 випадків.

Експерти в галузі охорони здоров’я припускають, що може виникнути пандемія. В даний час коронавірус поширився приблизно в 25 країн з 195 країн. Щоб Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про пандемію, хвороба повинна поширитися по всьому світу.

Поки неясно, наскільки небезпечний новий коронавірус. Смертність на даний момент становить 2%. Дані, ймовірно, переоцінені, тому що, ймовірно, більше людей заражені вірусом, але не мають серйозних симптомів і не звертаються за медичною допомогою і тому не підраховуються. Для порівняння, смертність від сезонного грипу становить менше 1%. Грип забирає 400 000 жертв на рік по всьому світу. При важкому гострому респіраторному синдромі (ГРВІ) рівень смертності становить понад 10%.

На відміну від грипу, немає вакцини проти нового коронавірусу, який більш небезпечний для деяких людей – літніх людей і людей з респіраторними захворюваннями і слабким імунітетом. Важливо регулярно мити руки і уникати людей, які погано себе почувають.

Однак немає ніяких підстав для паніки. Викликає занепокоєння той факт, що вірус поширюється за межі Китаю, але це не є несподіваним розвитком подій. Часто віруси, які поширюються легше, мають слабший ефект. В цілому, новий коронавірус в основному зачіпає літніх людей, випадків із хворими дітьми мало.