Уряд Лівану на межі краху

Міністр фінансів Лівану подав у відставку. Це четверта відставка в уряді після смертоносного вибуху, в результаті якого загинуло більше 150 чоловік в столиці країни Бейруті, повідомляє AFP з посиланням на представника уряду.

Відставка Газі Вазні ставить увесь уряд прем’єр-міністра Хасана Дайба на грань розпаду після вибуху 4 серпня, який викликав нові вуличні протести проти політичної системи.

Раніше сьогодні в відставку подала також міністр юстиції Марі-Клод Наджі.

Щонайменше 158 людей загинули в результаті найбільшого в Лівані стихійного лиха мирного часу. Близько 6000 осіб отримали поранення, близько 20 осіб перебувають у розшуку.

4 серпня в порту Бейрута сталися два вибухи. 300 000 чоловік залишилися без даху над головою в результаті потужного другого вибуху. Під час вибуху було задіяно близько 2750 тонн нітрату амонію, що еквівалентно 1,2 кілотонн у тротиловому еквіваленті. Аміачна селітра була конфіскована урядом Лівану з корабля і зберігалася в порту протягом 6 років без необхідних заходів безпеки. Вибухи викликали землетрус силою 3,3 бала в Туреччині, Сирії, Ізраїлі та деяких країнах Європи. Влада Лівану розслідує кілька причин трагедії: втручання ззовні, халатність чи нещасний випадок.

Кабінет міністрів, сформований в січні за підтримки ліванського угруповання «Хезболла» і їх союзників, збирається сьогодні. Джерела повідомили Reuters, що багато міністрів хотіли піти у відставку.

У неділю міністри інформації та навколишнього середовища подали у відставку, як і декілька депутатів.

У суботу прем’єр-міністр Хасан Діабі заявив, що призначить дострокові парламентські вибори.

Увесь ліванський уряд, ймовірно, піде у відставку в найближчі 24 години.