Президент Польщі підписав суперечливий законопроект про дисциплінарні санкції щодо суддів

Президент Польщі Анджей Дуда підписав суперечливий законопроект, який, за словами критиків, може бути використаний для того, щоб закрити рти суддям, які критикують урядову реформу. Це підтвердив прес-секретар президента польському агентству новин, повідомляє БТА.

Законодавчий акт, розроблений правлячою партією Права і справедливості, є ще однією реформою правосуддя, яка створює протиріччя між Польщею і Європейським союзом.

Він передбачає, що судді можуть бути піддані дисциплінарним стягненням, включаючи звільнення, за ряд дій, в тому числі питання про законність осіб, призначених в систему правосуддя.

Судді можуть бути покарані, якщо вони займаються «політичною діяльністю» або «перешкоджають функціонуванню судової системи».

Новий режим дисциплінарного провадження не гарантує незалежності та неупередженості дисциплінарного складу Верховного суду. Членами цієї колегії є тільки судді, обрані Національним судовою радою, яка, в свою чергу, призначається польським сеймом.

У той же час новий режим дисциплінарного провадження не гарантує, що суд, створений відповідно до закону, буде приймати рішення в першій інстанції дисциплінарного провадження стосовно суддів в звичайних судах. Замість цього він уповноважує голови колегії призначати, в кожному конкретному випадку і практично без обмежень, дисциплінарний суд першої інстанції для розгляду справи проти суддів в звичайних судах. Новий режим не гарантує, що справи будуть вирішуватися протягом розумного періоду часу. Це дозволяє міністрові юстиції не припиняти дисциплінарне провадження стосовно суддів в звичайних судах через призначених посадових осіб, відповідальних за дисциплінарне провадження.

Новий режим також впливає на захист суддів в звичайних судах. Судді не захищені від політичного контролю, отже, під загрозою незалежність судової системи.