Виявлено причину утворення тромбів, які в поодиноких випадках виникають після вакцинації AstraZeneca

Виявлено причину утворення тромбів, які в поодиноких випадках виникають після вакцинації AstraZeneca.

“Вчені вважають, що вони виявили причину надзвичайно рідкісних випадків тромбозу, які іноді виникають після вакцинації проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca”, – повідомляє ВВС.

Команда із Великобританії та США докладно показала, як білок крові залучається до ключового компоненту вакцини. Це викликає ланцюгову реакцію за участю імунної системи, яка може закінчитись небезпечними згустками.

За оцінками, вакцина AstraZeneca врятувала життя близько одного мільйона людей і запобігла 50 мільйонам випадків Covid-19. Однак побоювання побічних ефектів вплинули на те, як його використовують у всьому світі. Також почалися дослідження, щоб побачити, чи можна запобігти проблемам. Команда Кардіффа, Великобританія, отримала надзвичайне фінансування від уряду для дослідження з цього питання, до них також приєдналися вчені з AstraZeneca.

У дослідників було дві вихідні точки відліку:

– Вищий ризик утворення тромбів спостерігається лише при використанні деяких технологій вакцинації.

– У людей з тромбозом були незвичайні антитіла, які атакують білок у їхній крові, який називається фактором 4 тромбоцитів.

Вакцина AstraZeneca використовує аденовірус (особливо вірус застуди шимпанзе) як мікроскопічний листоноша. На думку вчених, аденовірус може бути пов’язаний із рідкісними згустками, які виникають у деяких людей. Тому вони використовували метод, який називається кріоелектронною мікроскопією, щоб детально сфотографувати аденовірус на молекулярному рівні.

Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, показало, що зовнішня поверхня аденовірусу притягує білок 4 тромбоцитів як магніт.

«Аденовірус має вкрай негативну поверхню, а фактор тромбоцитів 4 – надзвичайно позитивний, і вони досить добре поєднуються один з одним. Ми змогли довести цей зв’язок. У нас є причина, але є ще багато кроків, які потрібно зробити», – сказав Професор Алан Паркер, науковий співробітник Університету Кардіффа

Вважається, що організм починає атакувати фактор тромбоцитів після того, як плутає його з якимсь чужорідним аденовірусом, до якого він прикріплений. Це вивільняє в кров антитіла, які зв’язуються з фактором 4 тромбоцитів та викликають тромбоз. Проте потрібні подальші дослідження, щоб довести це з упевненістю.