Парламент Греції схвалив обов’язкову імунізацію людей віком від 60 років

“Парламент Греції ухвалив законодавчу поправку, згідно з якою вакцинація проти Covid-19 є обов’язковою для людей віком від 60 років”, – повідомляє БТА.

Поправка була підтримана правлячою партією «Нова демократія», яка має більшість у 157 депутатів у 300-місцевому парламенті, та лівоцентристським опозиційним «Рухом за зміни». Проти проголосували найбільша опозиційна партія СІРІЗА, Комуністична партія Греції, невелика ліва MERA 25 та правоцентристська Hellenic Fox (Рішення Греції).

Голосуванню передувало обговорення рішення, оголошеного у вівторок прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом про обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу для громадян старше 60 років та штраф у розмірі 100 євро на місяць для всіх, хто не був вакцинований до 16 січня.

У ході дебатів Міцотакіс відреагував на різку критику опозиції штрафу 100 євро. «Невже фінансовий захід у 100 євро надто суворий? Відповідь проста: тільки штраф зробить це рішення справді зобов’язуючим», – сказав він. За його словами, заходи вживаються для захисту здоров’я людей. Він підкреслив, що обраний у Греції штраф був «далекий від штрафів у розмірі 7000 євро в Австрії та до 1000 євро за порушення законодавства про коронавірус в Італії».

Прем’єр зазначив, що уряд вичерпав усі можливості переконати людей, перш ніж приймати рішення про обов’язкову вакцинацію осіб віком від 60 років. «Дев’ять із десяти греків, які помирають від коронавірусу, старше 60 років. Понад вісім із десяти з них не були вакциновані. Це люди, які, безсумнівно, наражаються на найбільший ризик», – сказав Міцотакіс.

Під час дебатів він сказав, що 17 відсотків нещеплених людей, старших за 60 років, «занадто високі відсотки, щоб їх можна було ігнорувати».

Захід не буде застосовуватися до тих, хто постраждав протягом останніх шести місяців, а також до людей із серйозними проблемами зі здоров’ям, такими як аутизм та епілепсія. Штрафи стягуватимуться разом із податками шляхом обміну інформацією з державною базою даних соціального забезпечення, а гроші від них підуть до бюджету національної системи охорони здоров’я.

У Греції з населенням близько 11 мільйонів людей зареєстровано понад 18 000 смертей та близько 950 000 вірусних інфекцій.