Масові обшуки у будинках журналістів та активістів у Білорусі

За повідомленням Associated Press, у середу влада Білорусі провела обшук у будинках десятків журналістів та активістів, що стало найбільшою такою операцією за останні три місяці.

“Під час обшуку було вилучено телефони та комп’ютери незалежних журналістів, правозахисників та активістів як мінімум у дев’яти великих містах Білорусі. Люди були допитані”, – повідомляє правозахисний центр «Весна».

У столиці Мінську влада переслідувала 10 осіб, звинувачених у фінансуванні антиурядових протестів та поширенні інформації, що вважається екстремістською.

Близько 300 чатів були визначені як «екстремістські» у популярному додатку для обміну повідомленнями Telegram, і користувачі цих чатів можуть бути засуджені до ув’язнення на строк до семи років у разі пред’явлення їм звинувачення та визнання їх винними.

Журналіст-фрілансер Лариса Штиракова повідомила, що її викликали на допит після тривалого обшуку в її будинку в Гомелі, місті за 300 км на південний схід від Мінська. Штиракова працювала на телеканалі «Белсат», який білоруська влада вважає «екстремістським».

У середу аналогічні обшуки та затримання були проведені щодо активістів та журналістів у Бресті, Вітебську, Могильові, Гродно, Мозирі та інших містах. Також переслідувалися лідери регіональних відділень Об’єднаної громадянської партії, найстарішої опозиційної партії Білорусі, у Гомелі та Речиці.

Авторитарний лідер Білорусі, президент Олександр Лукашенко, пережив місяці безпрецедентних масових протестів, спричинених його переобранням у серпні 2020 року на виборах, які опозиція та західні країни засудили як підтасовані. Лукашенко розправився з протестувальниками: поліція заарештувала понад 35 тисяч людей.