Вчені попереджають: грядуть супер-штами коронавіруса

“У зв’язку з глобальним зростанням числа людей, інфікованих COVID-19, вірус почне активніше мутувати і з’являться супер-штами. Про це попередили вчені”, – повідомляє британське видання Daily Mail.

За словами експертів, останнім часом в світі щодня реєструється в середньому 230 000 нових випадків інфікування, що збільшує шанси зміни вірусу і прориву імунної системи людей з хронічними інфекціями. Всього за 24 години американські вчені повідомили про 3 суперваріанта, які поширюються в Сполучених Штатах. Вони попереджають, що світ зіткнеться з ще більшою кількістю мутацій, які з’являться в різних частинах планети.

В даний час найбільшу заклопотаність викликає штам, виявлений в Великобританії, який не виявився більш небезпечним, проте він на 70% більше заразний.

Згідно з новим дослідженням, легені людей, які пережили COVID-19, пошкоджені набагато сильніше, ніж легені самих затятих курців. Спостереження проводили хірурги з Техасу, які вилікували тисячі пацієнтів з початку пандемії. На рентгенівських знімках здорових пацієнтів видно великі темні ділянки, що означає, що вони можуть вдихати нормальна кількість кисню. У легких курців є великі білі плями, а у тих, хто пережив коронавірус легені майже повністю білі. Це показує, що вони дуже сильно пошкоджені.

“Дослідники також виявили дві незвичайні симптоми інфекції – виразки в роті і світлі плями на язику. Близько 20% людей не відчувають класичних симптомів хвороби, а деякі симптоми рідкісні, наприклад, шкірний висип”, – пише 24 години.