Розслідування: атака на Капітолій показує втручання ГРУ

“Напад на Конгрес США 6 січня свідчить про втручання російської військової розвідки ГРУ”,- до такого висновку прийшла команда Інституту вивчення глобальних загроз і демократії IGTDS.

«Аналіз фотографій і відео з відкритих джерел показує, що російська військова розвідка, яка могла бути причетна до великомасштабної кібератаки на урядові установи США, також втрутилася в події у Вашингтоні»,- йдеться в публікації IGTDS.

Відеозаписи, проаналізовані командою, показують, що російські агенти зіграли організуючу роль в нападі на Конгрес. В одному з роликів лунають крики по-російськи: «Сміливіше, сміливіше …» В іншому ролику учасник атаки кричить по-російськи: «Швидше, швидше».

Аналітики також відзначають, що ГРУ аналогічним чином втрутилося в протести “жовтих жилетів” у Франції і кампанію по відділенню Каталонії від Іспанії, а також брало участь у спробі державного перевороту в Чорногорії.

«Тактика, використана при штурмі Капітолію, нагадує методи, використані росіянами в протестах «жовтих жилетів» у Франції, а також в протестах прихильників незалежності Каталонії. Крім того, сам штурм Капітолію нагадує тактику, використану російським спецназом для захоплення парламенту в Криму і державних установ на сході України в 2014 р.,”- наголошують автори дослідження.

IGTDS заявляє, що Кремль приховує свої операції в інших країнах за протестами і заворушеннями. Це робиться шляхом впровадження співробітників ГРУ в протестні рухи – російські агенти створюють в них «військове крило», розвивають агітаційні кампанії, розповсюджують теорії змови, залучають до цих рухів впливових фігур.

В аналізі нагадується, що в 2016 році в Чорногорії під виглядом місцевих націоналістів групи бойовиків ГРУ намагалися влаштувати державний переворот.

«У 2020 році суддя Хоакін Агірре з Барселони, який розслідує незаконне фінансування референдуму про незалежність Каталонії в 2017 році, заявив, що незадовго до референдуму Росія запропонувала відправити 10 000 військовослужбовців до Каталонії і виплатити каталонський борг», – нагадують також аналітики.

Висновок судді заснований на записах двох телефонних розмов між каталонським політиком Віктором Терраделасом і колишнім президентом Каталонії Карлесом Пучдемоном, зроблених в 2018 році.

IGTDS також оцінює ризики, пов’язані з атакою на Конгрес США.

«Участь Росії в протестах в США і штурмі Капітолію розглядається, як акт державного тероризму, аналогічний терактам 11 вересня. Імідж Сполучених Штатів, як згуртованої країни буде одним із пріоритетів нової адміністрації Білого дому»,- резюмують аналітики.