Колишній президент Афганістану Хамід Карзай називає талібів братами

Колишній президент Афганістану Хамід Карзай зайняв примирливий тон щодо Талібану, заявивши BBC в інтерв’ю, що його нещодавні переговори з радикальними ісламістами були «дуже добрими з багатьох питань».

Карзай, який був президентом Афганістану в період з 2001 по 2014 рік і в той час вів війну проти угрупування ісламізму, сказав: «Я вважаю Талібан у багатьох відношеннях братами, а всіх інших афганців – братами».

Тепер країні необхідно об’єднатися, сказав він, наполягаючи: «Ми – народ. Ми – нація. Усі афганці постраждали».

Карзай висловив оптимізм щодо того, що жінки та дівчатка невдовзі зможуть повернутися до шкіл, університетів та на роботу, яку в даний час Талібан забороняє їм відвідувати.

Обговоривши це питання з лідерами Талібану, Карзай сказав: “Вони згодні з нами, розуміють це і кажуть, що це станеться”, хоча він не назвав дату.

Колишній президент також закликав афганців, які біжать за кордон після того, як у серпні таліби відновили контроль над країною, повернутися додому та допомогти відновити Афганістан.

На запитання, чи є послання для президента США Джо Байдена, Карзай сказав: «Їм краще прийти та допомогти афганському народу. Вони, їхні союзники та міжнародне співтовариство повинні допомогти Афганістану одужати, вони повинні залікувати рани, нанесені всіма сторонами”.