Вакцини запобігають важкій формі COVID-19 навіть від варіанту Дельта

“Вакцинація надзвичайно ефективна для запобігання важких випадків COVID-19, навіть проти варіанту Дельта. Це показало широке дослідження, проведене у Франції”, – повідомляє AFP.

Дослідження було сфокусовано на запобігання важкої форми COVID-19 і смерті, а не на інфекції. Було вивчено 22 мільйони чоловік у віці старше 50 років і виявлено, що у тих, хто отримав вакцини, ймовірність госпіталізації або смерті на 90% нижче.

Результати підтверджують спостереження з США, Великобританії та Ізраїлю, але дослідники кажуть, що це найбільше дослідження такого роду на сьогоднішній день.

Завдяки даним, зібраним з грудня 2020 року, коли Франція почала кампанію по боротьбі з коронавірусом, дослідники порівняли результати 11 мільйонів вакцинованих людей з 11 мільйонами невакцинованих суб’єктів.

Вони вибрали пари, зіставляючи невакцинованих людини з вакцинованим аналогом з того ж регіону, того ж віку і статі.

Вакцинація виявилася майже такою ж ефективною проти варіанту Дельта, з 84% захистом для людей у ​​віці 75 років і старше і 92% захистом для людей у ​​віці 50-75 років.

Однак ця оцінка заснована тільки на даних за один місяць, так як варіант став домінуючим у Франції тільки в червні.

«Дослідження необхідно продовжити, щоб включити в нього результати серпня та вересня», – сказав AFP епідеміолог Махмуд Зураік, глава Epi-Phare.

Дослідження охоплювало вакцинацію Pfizer / BioNtech, Moderna і AstraZeneca, але не вакцину Jannsen, яка була дозволена набагато пізніше і набагато рідше використовується у Франції.

Результати також показують, що протягом періоду дослідження – до п’яти місяців – вакцинаційний захист проти важкої форми Covid не знижувався.