Робота понад 55 годин на тиждень збільшує ризик смерті

Згідно з дослідженням ООН, робота понад 55 годин на тиждень збільшує ризик смерті від серцевих захворювань та інсульту.

Звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародної організації праці (МОП), які є агентствами Організації Об’єднаних Націй, опублікований в зв’язку з тим, що пандемія COVID-19 прискорює зміну робочого місця, що може погіршити тенденцію до збільшення тривалості робочого дня.

Дослідження ВООЗ-МОП, опубліковане в журналі Environment International, є першим глобальним аналізом ризиків для життя і здоров’я, пов’язаних з тривалим робочим днем.

Він зосереджений не на пандемії, а на попередніх роках. Автори синтезували дані десятків досліджень за участю сотень тисяч учасників.

«Робота 55 або більше годин на тиждень – серйозний ризик для здоров’я», – сказала Марія Нейра, директор Департаменту навколишнього середовища, зміни клімату та здоров’я ВООЗ.

«Прийшов час всім нам – урядам, роботодавцям і службовцям – усвідомити той факт, що тривалий робочий день може привести до передчасної смерті», – сказала вона.

Дослідження показало, що робота 55 або більше годин на тиждень була пов’язана зі збільшенням ризику інсульту на 35 відсотків і збільшенням ризику смерті від ішемічної хвороби серця на 17 відсотків у порівнянні з 35-40 годинами роботи.

За оцінками ВООЗ та МОП, в 2016 році 398 000 чоловік померли від інсульту і 347 000 – від серцевих захворювань, пропрацювавши не менше 55 годин на тиждень.

У період з 2000 по 2016 рік кількість смертей від тривалих серцевих захворювань збільшилася на 42%, а від інсультів – на 19%.

Більшість зареєстрованих смертей припадало на людей у ​​віці від 60 до 79 років, які працювали 55 годин і більше на тиждень у віці від 45 до 74 років.

«Оскільки вже відомо, що тривалий робочий день є причиною приблизно третини загальної прогностичної тяжкості професійних захворювань, це було визначено, як фактор ризику з найвищим тягарем професійних захворювань», – заявили в ВООЗ.

В організації також зазначили, що криза з коронавірусом прискорив розвиток, що може сприяти тенденції збільшення робочого часу.

«Пандемія COVID-19 значно змінила методи роботи багатьох людей, – сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреісус.

«Дистанційна робота стала нормою в багатьох галузях, часто стираючи кордони між будинком і роботою. Крім того, багато компаній змушені скорочувати або закривати робочі місця, щоб заощадити гроші, а люди, яким все ще платять, «врешті-решт, працюють більше годин». «Ніяка робота не варто ризику інсульту або серцевого нападу. Уряди, роботодавці і робітники повинні працювати разом, щоб узгодити обмеження для захисту здоров’я робітників », – наполягав Гебреісус.