«Або більше підтримки з боку ЄС, або ми відчинимо двері в Європу для біженців»

«Туреччині доведеться відкрити двері в Європу для сирійських біженців, якщо Європейський союз не зможе надати Анкарі достатню підтримку»,- заявив у четвер президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. Він додав, що його країна не може «нести цей тягар самотужки».
«Чи отримаємо ми підтримку чи ні, ми будемо продовжувати допомагати біженцям, яких ми приймаємо. Але якщо це не вдасться, нам доведеться відкрити двері», – сказав Ердоган на прес-конференції з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном в Будапешті.
У 2016 році Європейський союз і Туреччина уклали угоду, що дозволяє повертати до Туреччини мігрантів, які прибули через цю країну і чиї заяви про надання притулку були визнані необгрунтованими. У свою чергу, ЄС взяв на себе зобов’язання виділяти кошти на утримання мігрантів в Туреччині.
Президент Туреччини раніше скаржився на те, що допомога Європейського Союзу його країні в розв’язанні кризи навколо сирійських біженців занадто мала. Як повідомлялося, Туреччина, в якій проживає близько 3,5 мільйонів біженців, витратила на ці цілі 40 мільярдів доларів.
Орбан, в свою чергу, підкреслив, що «без Туреччини міграція до Європи не може бути зупинена». «У зв’язку з цим, Туреччина є стратегічним партнером Угорщини в області безпеки і міграції»,- додав він.