Забруднення повітря пов’язане з безповоротною втратою зору

Згідно з довгостроковим дослідженням, цитованим AFP, забруднення повітря може збільшити ризик незворотної втрати зору.

Вікова дегенерація жовтої плями є основною причиною сліпоти серед людей старше 50 років в багатших країнах, і до 2040 року очікується, що це захворювання торкнеться близько 300 мільйонів чоловік.

До відомих факторів ризику належать вік, куріння і генетична схильність.

Дослідники тепер пов’язують дегенерацію жовтої плями з забрудненням повітря, яке, як уже відомо, представляє ряд ризиків для здоров’я, включаючи хвороби серця і легенів.

У статті в British Journal of Ophthalmology дослідники проаналізували дані більш, ніж 115 000 учасників, які не повідомляли про проблеми із зором на початку періоду дослідження в 2006 році.

Офіційні дані про трафік і рівні оксиду азоту і твердих частинок були використані для розрахунку середньорічних рівнів забруднення повітря за місцем проживання учасників.

Після закінчення періоду дослідження у 1286 учасників була діагностована дегенерація жовтої плями.

Після розгляду інших факторів, що впливають, включаючи супутні захворювання і спосіб життя, вплив дрібних частинок пилу пов’язаний з підвищеним на вісім відсотків ризику розвитку дегенерації жовтої плями.

«В цілому, наші результати показують, що забруднення повітря, особливо дрібними частинками пилу, що викликають печіння очей, можуть вплинути на ризик дегенерації жовтої плями», – заявили автори дослідження.

«Наші результати вносять вклад в зростаюче число доказів шкідливого впливу забруднення повітря навіть в умовах відносно невеликого впливу»,- додали вчені.

Проведене дослідження було спостережливим, і тому причинно-наслідкового зв’язку між забрудненням повітря і дегенерацією жовтої плями встановити поки не вдалося.

Але експерти кажуть, що це дає додаткові докази ризиків для здоров’я поганої якості повітря.

«Зв’язок дегенерації жовтої плями з курінням добре відома, але це нове відкриття екологічної зв’язку з забрудненням повітря буде сприяти подальшому обговоренню проблеми зміни клімату», – сказав Роберт Макларен, професор офтальмології Оксфордського університету.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, забруднення повітря є причиною не менше семи мільйонів смертей щорічно.

Минулого тижня окреме дослідження показало, що зниження забруднення повітря до рівнів, рекомендованих ВООЗ, зможе запобігти більш 50 000 смертей на рік по всій Європі.