Польща попереджає про біотероризм з пакетами насіння з Китаю

“Польська поліція хоче, щоб громадяни інформували правоохоронні органи в разі отримання підозрілих посилок з Китаю, що містять насіння”, – повідомив прес-секретар начальника поліції Маріуш Царка, якого цитує ТАСС.

Про випадки отримання таких посилок поляками повідомлялося польським громадським телебаченням. Державна служба охорони рослин і насіння публікує на своєму офіційному сайті інформацію про постачання з Китаю, що містять немарковані насіння.

«Спочатку такі посилки з’явилися в Сполучених Штатах, потім досягли Європи і, нарешті, Польщі», – йдеться в заяві.

“Поки що поліція не має від громадян сигналів про отримання немаркованих насіння з Китаю”, – додає Царка.

Проте, польське телебачення повідомляло про подібні випадки, підкреслюючи, що одержувачі нічого не замовляли з Китаю. «Якщо хтось отримає таку посилку, будь ласка, зв’яжіться з найближчою поліцейською ділянкою або державною службою вирощування рослин і насіння особисто або по телефону»,- сказав представник поліції.

Польська влада рекомендують знищити підозрілі насіння. «З точки зору фітосанітарної безпеки найпростіший метод – спалювати ці насіння. Бажано в домашній печі або каміні або, якщо можливо, в металевому контейнері, такому, як відро», – рекомендують експерти із захисту рослин і насіння.

Як попереджають експерти, таке насіння не можна сіяти. «Насіння невідомого походження і, що найбільш важливо, невідомого фітосанітарного статусу може бути джерелом нових шкідників, небезпечних для рослин, яких ще немає в країні і ЄС. Такі організми, як гриби, бактерії, віруси і т. д., становлять потенційну небезпеку і загрозу для рослин, не тільки вирощуваних, але і зростаючих в дикій природі в цьому районі. При сприятливих умовах для розвитку і відсутності природних ворогів і обмежуючих факторів вони можуть поширюватися, викликаючи економічні та екологічні втрати», – йдеться в повідомленні Державної служби охорони здоров’я рослин і насіння.

Державний інспектор з захисту рослин та насіння Агнешка Сагайдак прокоментувала польському телебаченню, що в разі негативного розвитку це може бути навіть біотероризм. «Якщо укореняться бур’яни або хвороби, що призведе до великих втрат, то це можна вважати біотероризмом».