Урочисте відкриття 30-ї річниці падіння Берлінської стіни

Святкування 30-ї річниці падіння Берлінської стіни було відкрито в понеділок церемонією на площі Александерплац в центрі Берліна, де 4 листопада 1989 року сотні тисяч жителів Східної Німеччини виступили за свободу і демократію.
У ювілейній промові мер соціал-демократичного уряду Берліна Майкл Мюллер зазначив мужність учасників цієї найважливішої події, яка відбулася під час східнонімецької мирної революції.
Широкоформатна відео-проекція і правильно підібрані світлові і звукові ефекти повинні були дозволити глядачам знову зануритися в атмосферу історичної події.
Основні ж урочистості відбудуться в суботу, 9 листопада, в 30-ту річницю падіння стіни. На меморіальному майданчику на прилеглій вулиці Бернауер Штрассе президент Франк-Вальтер Штайнмаєр і канцлер Ангела Меркель вшанують пам’ять загиблих при спробі втекти на Захід. Увечері того ж дня біля Бранденбурзьких воріт відбудеться чудове шоу, на якому Штайнмайер виступить з промовою.
Між тим згідно інформації, отриманій Bild, берлінське окружне управління Фрідріхсхайн-Кройцберг заборонило групі акторів з 10 осіб продовжувати отримувати дохід, представляючи себе в американській формі на колишньому контрольно-пропускному пункті С (контрольно-пропускний пункт Чарлі), де Фрідріхштрассе перейшла від радянського до американського сектору. Це був єдиний внутрішньо-берлінський прикордонний пішохідний перехід, яким могли користуватися іноземці.
Актори займалися цим бізнесом вже 17 років, фотографуючи себе з туристами і видаючи їм фіктивні прикордонні документи – звичайно, за окрему плату. За даними Bild, можливість сфотографуватися обходилася в чотири євро, що давало акторам щоденний дохід від 1,5 до 5 тисяч євро. Обов’язковий, а не добровільний характер заборони означає, що районна влада вирішила припинити цей бізнес. У разі необхідності заборона повинна контролюватися поліцією.