«Повернення Росії в G8 не буде швидким»

«Питання про повернення Росії в G8 не розглядатиметься доти, поки не буде досягнутий прогрес у врегулюванні ситуації на Україні»,- заявив спеціальний посланник США з питань України Курт Волкер. Він не виключив, що президенти Дональд Трамп і Володимир Зеленський зустрінуться в Польщі 1 вересня.
«Це питання (повернення Росії до « вісімки» – прим. редактора) не розглядатиметься негайно, але воно буде включене до порядку денного, якщо буде досягнуто прогресу. У 2014 році Росія була виключена з клубу G8 через анексію Криму. Я хотів би побачити його повернення. Я хотів би, щоб Росія покинула Крим, і це дало б підстави для відновлення співпраці. Але я не очікую, що це станеться найближчим часом»,- сказав Фолькер в інтерв’ю українському телеканалу «Прямий».
Волкер підтвердив, що ніхто не сумнівається в тому, що дії Росії в Україні є агресією, але, як він зазначив, світ не може втратити «канали діалогу» з цією країною. «Саме тому США проводять саму жорстку політику щодо Росії в останні роки. Вводяться нові санкції. Це стосується і ембарго на поставки зброї в Росію і рішення про постачання зброї до України»,- зазначив він.
«Ми чітко говоримо, що не визнаємо анексію Криму. Розширення військової присутності в Європі, включаючи Польщу, Румунію та країни Балтії, і активація (програми військової підготовки) – це наша відповідь на дії Росії»,- підкреслив дипломат.
«У той же час ми розуміємо, що ситуація залишається напруженою, що конфронтація з Росією посилюється, і ми повинні бути впевнені, що у нас є канали діалогу. Ніхто не хоче конфлікту. Так, ми повинні бути стійкими, але в той же час відкритими для діалогу»,- зазначив Фолькер.
На питання про можливу дату візиту президента України Володимира Зеленського до США, посол сказав, що це ще не відомо. «Президент Дональд Трамп направив запрошення українському президенту здійснити офіційний візит. Президенти збираються зустрітися на святкуваннях 80-ої річниці початку Другої світової війни у ​​Варшаві. Дата візиту Зеленського в Білий дім поки невідома»,- пояснив дипломат.