Правозахисники: незалежних спостерігачів не пускають на виборчі дільниці в Білорусі

“Більшість незалежних спостерігачів на дострокових президентських виборах в Білорусі вчора не змогли потрапити до виборчих дільниць. Про це заявили білоруські правозахисники із незареєстрованого владою центру “Весна”,- передає ТАСС.

“Квоти для спостерігачів, введені ЦВК Білорусі (максимум три на секцію під час дострокового голосування і максимум п’ять в день виборів – 9 серпня), зробили процес виборів абсолютно недоступним для незалежного спостереження і непрозорим»,- йдеться на сайті правозахисної асоціації.

«Більшість спостерігачів, допущених в секції, є проурядовими громадськими об’єднаннями, і більшість (94,5 відсотка) незалежних спостерігачів, висунутих в рамках ініціативи «Правозахисники за вільні вибори», не включені у квоти»,- зазначає “Весна”.

За словами правозахисників, станом на 3 серпня виборчі комісії всіх рівнів акредитували 48 642 національних спостерігача. До них відносяться 33 013 спостерігачів (68 відсотків), висунутих громадськими організаціями. 86,4 відсотка цих представників громадськості представляють шість найбільших громадських об’єднань, традиційно найбільш активно представлених у виборчих комісіях.

“Період дострокового голосування представляє інтерес для спостерігачів, так як голосування перед виборами часто піддається критиці з боку, як міжнародної місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, так і місцевих незалежних спостерігачів”, – повідомляє “Весна”.

За даними ЦВК, явка на вчорашній перший день дострокового голосування на президентських виборах в Білорусі досягла 4,98 відсотка.