116 країн підтримують проект резолюції, яка розслідує походження Covid-19

“Проект резолюції Європейського союзу і Австралії, що закликає провести незалежне розслідування походження і поширення коронавіруса, отримав підтримку 116 країн на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я, що майже досить для його прийняття”, – повідомляє Reuters.

Резолюція по Covid-19 буде проголосована у вівторок на дводенній сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка починається сьогодні. Для вступу в силу його повинні підтримати дві третини з 194 держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Китай рішуче виступає проти прохання Австралії про проведення міжнародного розслідування пандемії.

На даний час 116 держав-членів підтримують проект резолюції, хоча міністр закордонних справ Австралії Меріс Пейн заявила, що переговори тривають і рано поспішати з підсумками.

“Резолюція є важливою частиною розмови, яку ми почали, і я дуже вдячна за зусилля Європейського союзу і тих, хто брав участь в переговорах в останні тижні”, – підкреслила міністр.

Вона додала, що в резолюції міститься заклик до розслідування зоонозного походження коронавіруса.

Індія, Японія, Південна Корея, африканська група з 47 країн, Росія, Індонезія, Малайзія, Саудівська Аравія, Великобританія і Канада також приєдналися до числа авторів проекту резолюції.

У резолюції також міститься заклик до наукового співробітництва у питанні перемоги над вірусом, відзначаючи, що це знизить ризик таких криз.

Тим часом, міністерство закордонних справ Китаю заявило, що передчасно негайно починати розслідування походження і поширення вірусу. Представник міністерства сказав, що більшість країн світу вважають, що пандемія не закінчилася.

В окремій заяві міністерство оголосило, що президент Китаю Сі Цзіньпін виступить сьогодні з промовою на відкритті Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.