Катастрофічна посуха в Чехії – найсильніша за остані 500 років

Вчора на прес-конференції глава міністерства навколишнього середовища Річард Брабек назвав клімат Чехії “катастрофічним” через посуху, яка вразила країну, яка, за словами міністра, буде “найсильнішою за останні 500 років”.

«У національному масштабі ми недоотримуємо 60% опадів. У деяких куточках країни цей показник ще більш сумний. Причиною нестачі води є не тільки мінімальна кількість опадів протягом року, але і постійно зростаюча температура. Зараз в Чехії майже ті ж температури, що і 20 років тому, набагато південніше, наприклад, в Хорватії. Ситуацію можна назвати катастрофічною, оскільки нинішня посуха є найсильнішою за останні 500 років»,- зазначив Брабек.

За словами міністра, посуха зазвичай починає відчуватися пізніше – в травні, початку червня.

«Ця зима була практично безсніжною, якщо не брати до уваги гірські вершини. Ось чому в середині березня сільськогосподарські робітники забили на сполох, побоюючись за долю майбутнього врожаю»,- сказав міністр.

Наприклад, заходи, що вживаються на місцевому рівні, включають обмеження споживання води в міських районах. Зокрема, в деяких невеликих містах і селах в Південній Моравії споживання води обмежена до 100 літрів на людину в день, тут заборонено використовувати водопровідну воду для зрошення садів і городів, а також для наповнення басейнів. Співробітники Університету Брно розробили пристрої для використання дренажних систем для утримання води в сухому грунті. Будуються спеціальні канали для подачі води в поля з річок.

Міністр навів, як приклад, ситуацію з річкою Лабе (Ельба) в районі міста Усті над Лабем, де глибина води на даний час складає близько 1,5 метра, що становить лише половину від звичайного рівня. Серед іншого, це загроза для комерційного і промислового судноплавства уздовж річки, яка з’єднує центральну частину Чеської Республіки з Гамбургом на півночі Німеччини. Положення річок Влтави в районі Праги і Морави ще більш складне: деякі їх притоки просто висохли.

За словами Брабека, ситуація і можливі заходи виходу з неї повинні бути розглянуті урядом в понеділок.