ВООЗ: Коронавірус за межами Китаю може бути просто «верхівкою айсбергу»

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) попередив, що підтверджені випадки передачі коронавируса від людини до людини, які ніколи не були в Китаї, можуть бути «верхівкою айсберга».

«Є кілька прикладів поширення 2019nCoV (коронавіруса) людьми, які не їздили до Китаю»,- написав Тедрос Адханом Хебреус в Twitter.

«Виявлення невеликого числа випадків може вказувати на широке поширення вірусу і в інших країнах. Коротше кажучи, ми можемо бачити тільки верхівку айсберга», – додав він.

Сьогодні члени міжнародної експертної місії ВООЗ відвідали Китай, щоб допомогти скоординувати заходи у відповідь на кризу, яка торкнулася понад 40 000 чоловік і вбила щонайменше 908 осіб. У неділю в Китаї було зареєстровано найбільшу кількість смертей в день за весь час після реєстрації першого випадку в грудні. Вчора загинуло 97 осіб. За останні 24 години було зареєстровано понад 3000 нових випадків. Таким чином, загальна кількість заражених досягла 40 171 чоловіка. За межами Китаю понад 350 пацієнтів знаходяться майже в 30 місцях. На додаток до Китаю одна людина померла в Гонконзі і одна на Філіппінах.

У Китаї люди почали повертатися на свої робочі місця після того, як уряд зняв деякі обмеження на роботу і поїздки. У Пекіні дороги більш завантажені, ніж в останні тижні, але в поїздах не так багато людей, як зазвичай. Багато компаній просять своїх співробітників працювати віддалено з дому.