На Тонгу прибув гуманітарний рейс, телефонні лінії частково відновлено

“Гуманітарний рейс із Нової Зеландії прибув до Тонги сьогодні, через п’ять днів після того, як острівна держава в південній частині Тихого океану постраждала від виверження вулкана та цунамі”, – повідомляє Reuters.

Представник влади повідомив, що літак Королівських ВПС Нової Зеландії приземлився в міжнародному аеропорту Фуаамоту в Тонзі після того, як злітно-посадкова смуга була нарешті очищена від вулканічного попелу.

Очікується також прибуття до Тонги австралійського військово-транспортного літака.

“Рейс доставив гуманітарну допомогу та матеріали для надання допомоги при стихійних лихах, у тому числі контейнери для води, комплекти для тимчасового укриття, генератори, гігієнічні набори та обладнання зв’язку”, – заявив міністр закордонних справ Нової Зеландії Нанаа Махута.

Внаслідок виверження вулкана Тонга-Хонгга-Хаапай, що спровокував цунамі, що прокотилися архіпелагом, зруйнували села, курорти та безліч будівель, а також перервали зв’язок у країні з населенням близько 105 тисяч людей, загинули щонайменше чотири людини.

Телефонний зв’язок між Тонгою та зовнішнім світом був відновлений пізно ввечері в середу, але, за словами власника єдиного підводного кабелю зв’язку на архіпелазі, для відновлення інтернет-послуг, ймовірно, буде потрібно місяць або більше.

У розмові з агентством Reuters у Тонзі журналіст Маріан Купоу сказав, що місцеві жителі прибирають пил після виверження, але побоюються, що у них закінчиться питна вода. «У кожному будинку є свої резервуари для води, але більшість із них сповнені пилу, тому пити з них небезпечно», — сказав Купу.