Глава ВООЗ стурбований передачею коронавируса від людини людині за межами Китаю

Поява в трьох країнах – Німеччині, В’єтнамі та Японії – випадків передачі нового коронавіруса від людини до людини викликає тривогу і буде обговорюватися експертами, які зберуться, щоб вирішити, чи слід оголошувати глобальну надзвичайну ситуацію. Про це сьогодні заявила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), на яку посилається Reuters.

«Я був дуже натхнений і вражений тим, що президент Китаю прекрасно обізнан про епідемію та його зусиллями по боротьбі з нею. Для мене це справжнє лідерство», – сказав Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адхан Хебреус на прес-конференції в Женеві після повернення з Китаю і зустрічі з президентом Цзіньпіном.

Керівник ВООЗ заявив, що міжнародна група, яка була узгоджена для розміщення в Китаї, буде складатися із співробітників ВООЗ, і країни повинні укласти двосторонню угоду для направлення своїх експертів.

Тедрос сказав, що хоче реформувати існуючу аварійну систему, і перейти на трирівневу систему. ВООЗ високо оцінила зусилля Китаю по боротьбі з новою епідемією коронавіруса і висловила оптимізм щодо того, що інфекцію можна зупинити.

«В даний час ми зіткнулися з критичним моментом в цьому процесі. Ми вважаємо, що ланцюжок поширення даного захворювання може бути перерван», – сказав Майкл Райан, виконавчий директор Програми управління надзвичайними ситуаціями ВООЗ, який супроводжував генерального директора організації під час його поїздки до Китаю на цьому тижні.

«Вони приймають надзвичайні заходи перед обличчям надзвичайної ситуації», сказав Райан про Китай.

Агентство Reuters відзначає, що розташована в Женеві ВООЗ завтра, втретє за тиждень, скличе Комісію з надзвичайних ситуацій щоб оцінити, чи вимагає нинішня нова епідемія коронавіруса введення глобальної надзвичайної ситуації. Рішення про це вже двічі відхилялося 16 експертами в комітеті.

Райан сказав, що епідемія як і раніше зосереджена в Ухані і Хубей, але «дані оновлюються і змінюються щогодини», повідомляє Associated Press. Він також сказав, що багато хто з заражених не був в тяжкому стані і що процент загиблих склав близько двох відсотків. AP повідомляє, що число смертей від важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) – штаму, схожого на новий коронавірус, – виросло на 10 відсотків.