Імміграція в США для українців

Потік бажаючих іммігрувати в США не вичерпується. Переїзд в Америку приваблює людей демократією, свободою слова, рівними правами та можливостями для роботи, реалізації перспективних ідей і розвитку бізнесу.

З-за високої конкуренції отримати Вид на проживання з правом працевлаштування не просто, але шанс є у всіх. Кожен рік в Америку приїжджають нові переселенці. Хочете дізнатися, як іммігрувати в США, читайте статтю.

США фото

Що приваблює українців у США?

Люди переїжджають жити в Америку в надії реалізувати себе, знайти хорошу роботу в комфортних умовах з гідною оплатою в економічно і політично стабільній країні. Вид на проживання і громадянство в цій державі відкриває безліч можливостей. Імміграція в США з України в першому півріччі 2018 року збільшилася на 5% в порівнянні з числом виїхали на протязі 2017 року.

Етапи імміграції

На шляху отримання громадянства США належить подолати кілька перешкод:

  1. Знайти підставу для отримання довгострокової візи (нижче приведені найбільш розповсюджені способи еміграції).
  2. Оформити тривалу візу на рік з правом продовження.
  3. Прибути до Америки на легальній підставі.
  4. Отримати умовну (тимчасову) Грін-карту.
  5. Після трьох років перебування мігрант може претендувати на отримання постійної Грін-карти — імміграційне посвідчення особи має вигляд пластикової картки з фото і даними біометрії. Фактично статус ПМЖ в Америці з дозволом на роботу.
  6. Після п’яти років проживання по Грін карті подають заявку про присвоєння громадянства з натуралізації.

Якщо іноземець виявив бажання вступити на службу в Збройні Сили США, він має право подати прохання на отримання громадянства за спрощеною схемою через рік. У цьому випадку немає необхідності вносити держмито і проходити співбесіду.

Варіанти еміграції

Для отримання довгострокової візи необхідно мати вагоме обґрунтування мети візиту.

Способи імміграції в США:

  1. Трудова імміграція в США — за запрошення на роботу від фізичної особи або компанії.

Американская Служба иммиграции и гражданства

Оформленням дозволу в Американській Службі імміграції та громадянства (USCIS) і оплатою (кілька тисяч доларів) займається роботодавець, але зацікавлений кандидат, звичайно ж, передають йому необхідні для оформлення дані. Диплом про освіту повинен бути підтверджений в США. Для робочих спеціальностей три роки роботи прирівнюють до одного року навчання у Вузі.

Іноземці можуть обіймати тільки ті вакансії, для яких не знайшлося охочих серед громадян Америки.

Закріплена в трудовому контракті заробітна плата нижче законодавчо прийнятого рівня оплати аналогічних робіт у США бути не може. Запрошення і контракт є підставою для відкриття робочої візи в США форма H-1B. У рік може бути видано лише 65 000 робочих віз.

Бажаючих емігрувати завжди більше, тому візи розігруються в лотерею (як взяти участь дивіться нижче). Віза видається на три роки з правом продовження на три роки. За оформлення продовження платить роботодавець.

При бажанні працівник може подати прохання на отримання Грін-карти. Якщо після шести років проживання в Америці карта не отримана, доведеться виїхати з країни. Зробити повторну спробу отримання робочої візи дозволено через рік.

  1. Виграш Green Card (Грін-карти), взявши участь в організованій Держдепартаментом США лотереї для потенційних мігрантів. Шанс виграти є у всіх, хто має сертифікат про закінчення середньої освіти та досвід роботи два роки. Заявку 1 жовтня по 1 листопада подають на сайті dvlottery.state.gov.

Кожному учаснику присвоюють особистий номер. Реєстрація безкоштовна. Комп’ютерна програма відбирає кандидатів випадково без урахування соціального статусу, освіти, професійних навичок, знання мови. Отже, розіграш чесний. Публікують результати в травні. Виграли кандидати та члени їх родини (у тому числі і неодружені діти віком до 21 року) можуть претендувати на отримання візи.

Якщо вам посміхнулася удача, номер виграв необхідно зібрати документи на візу для себе та членів сім’ї і подати їх у Посольство США в Україні. Ймовірність отримання візи висока, якщо співбесіда вдало пройдено.

Затверджені кандидати повинні зробити в’їзд на територію США протягом півроку після отримання рішення.

  1. Імміграція в США шляхом інвестицій у вже працюючу або нещодавно відкриту фірму (віза ЕВ-5). Розмір капіталовкладень мільйон доларів за умови створення десяти робочих місць.

США фото

У деяких містах і штатах, де рівень безробіття вище, ніж середній показник розмір інвестицій знижено до 500 тис. доларів. Інвесторам видають візу I-526 та умовну Грін-карту на два роки. Після закінчення терміну подають заявку на отримання постійної карти.

  1. Бізнес імміграція в США, якщо ви не маєте в своєму розпорядженні великою сумою можна зареєструвати власний бізнес із меншими капіталовкладеннями, відкрити дочернею фірму або філія, що працює іншому державі, купити франшизу або готовий бізнес. Відкриття бізнесу в США підстава для отримання Бізнес візи.
  2. Імміграція українців в США через навчання поширена серед молоді. На підставі довідки про прийняття в навчальний заклад видають студентську візу. При цьому зовсім не обов’язково вступати в університет. Можлива імміграція в США через мовні курси. Емігрант освоює мову, поступає в коледж або університет і продовжує освіту в США.
  3. Вступ в шлюб з громадянином Америки або мають Грін-карту особою дозволяє через три роки перебування у шлюбі подати прохання про надання громадянства.

У момент подання документів заявник повинен перебувати у шлюбі.

  1. Возз’єднання сім’ї дозволяє приїхати в Америку подружжю і батькам. Можлива імміграція в США з дітьми не старше 21 року не перебувають у шлюбі.

Запрошуюча особа подає в USCIS заяву I-130 та документи, що підтверджують родинні зв’язки. Для кожного родича і дитини окремий пакет документів. При розгляді заявки враховують фінансову спроможність заявника і здатність оплатити переїзд родичів.

  1. Можливий переїзд в США по візі нареченого або нареченої К1. Передбачає вступ у шлюб протягом 90 днів після приїзду. Проживає в США наречений або наречена подають в USCIS петицію I-129F з проханням дати дозвіл на приїзд для бажаючого вступити в шлюб людини. Прохання надходить Візовий Центр. Рішення приймають за 30-45 днів. Відповідь надішлють у Посольство США в рідній країні нареченого або нареченої.

Запрошену особу готує документи, проходить співбесіду і оформляє візу. Після приїзду отримують умовний Грін-карту, через 12 місяців постійну картку, через три роки шлюбу громадянство.

  1. Статус біженця і політичний притулок можуть отримати особи здатні представити докази загрози життю або утисків у рідній країні.
Причини переслідування:
  • ·військові дії;
  • ·релігійний фанатизм;
  • ·расизм;
  • ·політичні мотиви;
  • ·інші причини.

Заяву з проханням присвоєння статусу біженця дозволено подавати в Посольство США в Україні рідній країні і в Службу імміграції та громадянства в Америці. Якщо прохання задовольнять постійну Грін-карту видають через рік.

Варіантів легальної імміграції українців до Америки багато. Кожен вибирає найбільш підходящий спосіб.

Переваги і недоліки імміграції до США з України

Основними перевагами переїзду на постійне проживання до Америки є:

  1. Доброзичливе ставлення до іноземців, немає снобізму по відношенню до акценту, законодавчо заборонені образи за етнічною або національною, статевою чи расовою ознакою.
  2. Сприятливі кредитні та податкові умови для відкриття власного бізнесу.
  3. Свобода пересування по США (немає обов’язкової прив’язки до місця проживання).

До недоліків відносять:

  1. Високі витрати на харчування та оплату комунальних платежів.
  2. Майже всі американці перебувають у кредитної залежності, купують майно на позикові кошти, працюють і погашають борги.

Підіб’ємо підсумки

Еміграція в США з України при належному рівні підготовки цілком можлива. Необхідно знайти підставу для відкриття довгострокової візи, отримати умовну, а потім і постійну Грін-карту. Для професіоналів кращим способом імміграції є запрошення на роботу. Доступні для українців вакансії легко знайти на сайті eurabota.

Оформлення Грін-карти і громадянства дозволяє запросити в Америку членів сім’ї.