Карта поляка для дитини

 Карта поляка фото

Еміграція в Польщу українських громадян набирає обертів, тому і не дивно, що більшість цікавиться тим, як можна офіційно оформити там своїх дітей. Якщо ваша дитина ще неповнолітній і має намір продовжити навчання в польських університетах, то, напевно, краще оформити для нього Карту поляка, яка відкриє більше горизонтів в майбутньому. Так, цей документ вважається дійсно вагомою підставою брати участь у конкурсі вступу в будь університет країни (державний чи приватний), а також претендувати на бюджетне місце. Додатково абітурієнт з Картою поляка знаходиться в рівних умовах з майбутніми студентами-поляками, тому може розраховувати навіть на стипендію. Далі розглянемо всі способи отримати цей документ і умови, які при цьому слід дотримуватися.

ЗМІСТ

  1. Хто з неповнолітніх має право на Карту поляка?
  2. Як відбувається процедура присвоєння Карти поляка дитині?
  3. Які документи потрібні?
  4. Як довго Карта поляка дитини вважається дійсною?
  5. На що ще варто звернути увагу, щоб процедура пройшла успішно з першого разу?

Хто з неповнолітніх має право на Карту поляка?

Одна з головних умов для оформлення даного документа для неповнолітньої дитини – його наявність принаймні в одного з батьків. Тобто необов’язково обоє батьків повинні мати Карти поляка, але якщо в одного з них його немає – додатково він повинен надати свою письмову згоду на отримання карти дитиною. Виняток становлять тільки батьки, які позбавлені батьківських прав і не беруть жодної участі в житті дитини.

Але і тут не все так просто, оскільки якщо хтось із батьків ніяк не допомагає своїй дитині, але офіційно вважається батьком/матір’ю, то потрібно його згоду на отримання документів. Або ж потрібно займатися процесом позбавлення його/її прав на виховання.

Відрізняються випадки отримання Карти поляка неповнолітньою дитиною до і після 16 років.

Документи однакові в обох випадках; єдине, в чому різниця: якщо дитині 16-18 років, він повинен особисто дати згоду на отримання даного документа.

Якщо ж особа ще не досягла 16-річного віку, його згода не вимагається, право прийняття рішення мають лише батьки. При цьому на співбесіди з консулом батьки (якщо вони не позбавлені батьківських прав) обов’язково повинні бути присутніми.

Як відбувається процедура присвоєння Карти поляка дитині?

Фактично весь процес оформлення лягає на плечі батьків, тому саме вони несуть повну відповідальність за правильність оформлення документів (зрештою батьки в цьому більше зацікавлені).

Якщо ви займаєтеся оформленням Карти поляка для неповнолітньої дитини, то його присутність не вимагається ні на одному з етапів. Якщо дитині вже виповнилося 16, то він має бути присутній лише під час співбесіди. Справа в тому, що за польським законодавством особа, яка досягла 16-річного віку, ще не вважається повнолітньою, однак має повне право приймати рішення самостійно.

Сама процедура відбувається таким чином:
  • ви приходьте в консульство з повним пакетом документів (про це пізніше);
  • далі слід невелику розмову з консулом (якщо дитині вже виповнилося повних 16 років, то він обов’язково присутній при цьому, щоб особисто засвідчити своє бажання отримати документ; також особа, яка претендує на отримання даного документа, повинно говорити по-польськи хоча б на мінімальному рівні, так як консул спілкується тільки національною мовою РП);
  • після цього слід почекати, поки ваші документи будуть перевірені і буде прийнято рішення;
  • останній етап – потрібно забрати готовий документ (у випадку схвального рішення) в тому ж консульстві.

Які документи потрібні?

Перше, що потрібно підготувати – це заява (Wniosek) на отримання даного документа, який складається з трьох аркушів. Це можна зробити як під час співбесіди, так і заздалегідь. «Внесек» має важливе значення, тому потрібно розуміти певні моменти, щоб не допускати помилок. Весь документ заповнюється на польській мові (виняток становлять лише прізвище та ім’я, які дозволено прописувати латинськими літерами).

Консул зазвичай проводить короткий вступ, в якому консультує з приводу того, як правильно заповнити Wniosek.

Але краще все ж вивчити питання заздалегідь. Наприклад, не кожен знає, що при заповненні паспортних даних (ПІБ) потрібно зберігати чітку послідовність: прізвище, а потім ім’я. Також питання національності вважається одним із самих головних, тому відповідь тут може бути тільки однозначною: поляк (полячка).

Додатково візьміть з собою кілька запасних фото і чистих бланків, щоб у випадку некоректного заповнення Wniosek ви змогли швидко його переоформити.

Перелік інших документів, необхідних для розгляду:
  • Wniosek – заяву на отримання документа;
  • національний і закордонний паспорти дитини, копії всіх сторінок обох документів (для розгляду заяви подаються лише копії, проте оригінали повинні бути у вас на руках під час співбесіди)
  • паспорти батьків (або одного з них), а також копії всіх заповнених сторінок;
  • згода одного з батьків (в разі його відсутності)
  • Карта поляка одного з батьків (якщо вони є у обох батьків, то краще мати 2 примірника – так надійніше)
  • свідоцтво про народження дитини та його копію (незалежно від того, має він/вона паспорт);
  • 2 фотокартки дитини візового формату (але краще взяти ще кілька на всякий випадок).

Як довго Карта поляка дитини вважається дійсною?

Карта поляка, яку отримує неповнолітня дитина, вважається дійсною до досягнення ним 19-річного віку. Але оформити її можна тільки до 18 років. Після закінчення терміну дії картки вона автоматично анулюється, і доведеться знову оформляти її, але на умовах дорослого.

Однак є один спосіб продовжити строк дії документа: потрібно заздалегідь подати заяву на її продовження. Але це обов’язково потрібно зробити до того, як дитині виповниться 19 років, а точніше за 3 місяці до дня народження. Насправді, якщо ви вже маєте такі наміри, то краще подбати про це раніше, адже в разі закінчення дозволеного терміну карту вашій дитині вже не продовжать і доведеться займатися оформленням документа з самого початку.

На що ще варто звернути увагу, щоб процедура пройшла успішно з першого разу?

Звичайно, основні моменти стосуються коректності заповнення документів, тому варто перевірити їх кілька разів, причому уважно. Якщо ваша дитина вже досягла 16 років, то подбайте про те, щоб він уже хоча б на базовому рівні володів польською мовою, оскільки співбесіду з консулом НЕ буде вироблятися українською.

Також пам’ятайте, що Карта поляка вашій дитині буде корисна тільки в тому випадку, якщо ви маєте намір жити в Польщі. А от якщо ви хотіли б його частіше брати з собою з України до Польщі без намірів переїзду в цю країну в майбутньому, то можна обійтися і звичайною візою, оскільки дітям, чиї батьки вже мають Карту поляка, можуть видати візу за спрощених умов і набагато швидше.

В цілому процедура оформлення Карти поляка для дитини не складна, але має велику кількість значних переваг.