Чи можна залишати Словаччину із статусом тимчасового притулку

Це одне з головних питань, яке задається останнім часом біженцями. Ми спробували розібратися у цьому питанні.

Отже, як відомо, є два статуси проживання, які зараз надаються біженцям. Це тимчасове притулок (dočasné útočisko) та azyl (притулок).

Тимчасовий притулок (dočasné útočisko) – це фактично ВНЖ (tolerovat pobyt або гуманітарний дозвіл на проживання). При ньому можна подорожувати ЄС, як за будь-якого іншого виду на проживання, але постійно проживати, працювати, отримувати субсидії та допомоги можна лише у Словаччині. Не зрозуміло, чи можна виїжджати назад в Україну – у цьому справді є питання, чи я б категорично не рекомендував цього робити.

Аzyl (притулок) – це трохи інший статус, який надає великі права на території ЄС, але його набагато складніше отримати. Статус azyl передбачає, що у рідній країні загрожує особиста небезпека (наприклад, деякі країни політичним активістам чи представникам ЛГБТ-спільноти надають саме цей статус). Логічно, що якщо ви отримали статус azyl, то не можна виїжджати до рідної країни, але при цьому знову ж таки можна їздити ЄС.

Чому відбувається плутанина:

  • Два терміни дуже близькі за значенням і часто при перекладі виникає непорозуміння.
  • Крім того, країну (в даному випадку Словаччину) дійсно не можна залишати, але в момент оформлення як одного, так і іншого статусу.

До речі, статус azyl оформляється до півроку, під час оформлення необхідно перебувати у спеціальному таборі для біженців.

Джерело: https://t.me/slovestnik