Вперше серце свині пересадили людині

“Чоловік із США став першою людиною у світі, якій пересадили серце від генетично модифікованої свині”, – повідомляє ВВС.

За словами лікарів, 57-річний Девід Беннет почувається добре через три дні після семигодинної експериментальної процедури в Балтіморі. Трансплантація була його останньою надією на порятунок життя, хоча поки що неясно, які його довгострокові шанси на виживання.

«Вірна смерть чи ця пересадка – це були мої варіанти. Я знаю, що це постріл у темряві, але це мій останній шанс», – прокоментував американець за кілька днів до операції.

Лікарі Медичного центру Університету Меріленд отримали спеціальний дозвіл від регулятора охорони здоров’я США на проведення цієї процедури. Беннет не підходив для пересадки людських органів, бо мав дуже слабке здоров’я.

Для медичної бригади, яка провадила трансплантацію, це кульмінація багаторічних досліджень. Хірург Бартлі Гріффіт сказав, що операція наблизить світ на один крок до розв’язання кризи нестачі органів.

Ця операція відкриває можливість використання органів тварин т.зв. ксенотрансплантації та задоволення попиту, хоча використання клапанів серця свині вже широко поширене.

У жовтні 2021 року хірурги Нью-Йорка оголосили про успішну пересадку нирки свині людині. У цьому випадку, однак, мозок реципієнта був мертвий без надії на одужання.

Проте Девід Беннетт сподівається, що трансплантація дозволить йому продовжити своє життя. За шість тижнів до операції він був прикутий до ліжка та підключений до пристрою, який підтримував його життя після того, як у нього діагностували невиліковну хворобу серця. Повідомляється, що він дихає самотужки.

Але що саме буде далі, не зрозуміло. Свиня, використана для трансплантації, генетично модифікована, щоб виключити кілька генів, які могли б призвести до відторгнення органу від тіла чоловіка.