Москва планує створити військово-морську базу в Судані

“Росія планує створити військово-морську базу на Червоному морі в Судані”, – повідомляє AFP з посиланням на проект угоди з цієї східноафриканської країною, схвалений прем’єр-міністром Росії.

Попередній документ, опублікований вчора на сайті уряду Росії, стосується створення в Судані «центру матеріально-технічного забезпечення», де можуть здійснюватися ремонтні роботи, поставки продуктів і палива, а також відпочинок членів екіпажів ВМФ Росії. У проекті угоди йдеться, що база зможе розмістити максимум 300 військовослужбовців і цивільних осіб, а також чотири кораблі, в тому числі з атомними двигунами.

Базу планується розмістити в північному передмісті Порт-Судану відповідно до географічних координат, зазначених в 30-сторінковому документі.

У тексті також зазначається, що Росія має право перевозити через порти і аеропорти Судану «зброю, боєприпаси і спорядження», необхідні для роботи цієї військово-морської бази.

Уточнюється, що ця угода буде діяти протягом 25 років після автоматичного продовження на 10 років, якщо жодна зі сторін не вимагатиме її розірвання заздалегідь. Москва поки не назвала дату, коли вона може підписати угоду з Хартумом.

В останні роки Росія, яка починає геополітичне повернення до Африки, наблизилася до Судану у військовій сфері, а також завдяки проектам мирного використання ядерної енергії. З травня 2019 року, між двома країнами діє 7-річна угода про військове співробітництво. В кінці січня 2019 року, під час політичної кризи в Судані, Кремль визнав, що урядові сили «вже деякий час мають російських інструкторів».

Під час візиту до Росію в кінці 2017 року колишній президент Омар Башир попросив свого російського колегу Володимира Путіна «захистити» Судан від США і закликав до розширення військової співпраці з Москвою.