Associated Press: “Чому в США така висока інфляція і коли вона впаде?”

“Інфляція починає виглядати як несподіваний і небажаний гість, який просто не їде”, – пише Associated Press.

Протягом кількох місяців багато економістів були впевнені, що стрибок споживчих цін, чого не було у Сполучених Штатах уже ціле покоління, не триватиме довго. За обнадійливими словами голови Федеральної резервної системи Джерома Пауелла та офіційних осіб Білого дому це виявиться «тимчасовим», оскільки економіка переходить від пов’язаного з вірусами хаосу до чогось ближчого до нормального.

І все ж, як може сказати вам будь-який американець, який купив пакет молока, галон бензину або старий автомобіль, почалася інфляція. І тепер економісти посилають більш бентежний сигнал: вищі ціни, ймовірно, збережуться наступного року, якщо не довше.

У середу уряд заявив, що його індекс споживчих цін зріс на 6,2% порівняно з минулим роком, що стало найбільшим стрибком за 12 місяців з 1990 року.

“Це великий удар”, – сказав Джейсон Фурман, старший економічний радник адміністрації Обами. «Інфляція не сповільнюється. Вона зберігає високі темпи».

І шок там, де сім’ї відчувають це найбільше. Наприклад, за сніданком: ціни на бекон за останній рік зросли на 20%, на яйця майже на 12%. Бензин подорожчав на 50%. Придбання пральної машини або сушарки обійдеться вам на 15% дорожче, ніж рік тому. Уживані автомобілі – на 26% більше.

Незважаючи на те, що у багатьох робітників різко підвищується заробітна плата, цього недостатньо, щоб йти в ногу із цінами. Минулого місяця середня погодинна оплата в США з урахуванням інфляції фактично знизилася на 1,2% порівняно з жовтнем 2020 року.

Економісти Wells Fargo похмуро жартують, що ІСЦ Міністерства праці – індекс споживчих цін – має означати «індекс споживчого болю». На жаль для споживачів, особливо для домогосподарств з нижчою заробітною платою, все це збігається з їх вищими потребами у витратах незадовго до курортного сезону.

Ціновий тиск посилює тиск на ФРС, змушуючи його швидше, ніж роки відмовлятися від політики легких грошей. І це становить загрозу для президента Джо Байдена, демократів у Конгресі та їхніх амбітних планів видатків.

Що спричинило зростання цін?

Багато в чому це зворотний бік дуже хороших новин. Економіка США, постраждала від COVID-19, впала навесні 2020 року, коли набрав чинності блок, підприємства закрилися або скоротили робочий час, а споживачі залишилися вдома як захід з охорони здоров’я. Роботодавці скоротили 22 мільйони робочих місць. Економічне виробництво впало на рекордні 31% річних у квітні-червні минулого року.

Все готовились к новым несчастьям. Компании сокращают вложения. Пополнение отложено. Последовала жестокая рецессия.

Тем не менее, вместо того, чтобы погрузиться в затяжной спад, экономика начала неожиданное восстановление, чему способствовали огромные государственные расходы и ряд чрезвычайных мер со стороны ФРС. К весне выпуск вакцин побудил потребителей вернуться в рестораны, бары и магазины.

Внезапно предприятиям пришлось изо всех сил пытаться удовлетворить спрос. Они не могли нанять достаточно быстро, чтобы заполнить рабочие места – рекордные 10,4 миллиона в августе – или купить достаточно материалов для выполнения заказов клиентов. Когда предприятия вернулись, порты и грузовые склады не смогли справиться с трафиком. Глобальные цепочки поставок стали более сложными.

Затраты выросли. И компании обнаружили, что они могут переложить эти более высокие затраты на более высокие потребительские цены, многим из которых удалось значительно сэкономить во время пандемии.

«Значительная часть наблюдаемой нами инфляции является неизбежным результатом пандемии», – сказал Фурман, ныне экономист Гарвардской школы Кеннеди.

Однако Фурман предполагает, что неправильная политика тоже играет роль. По его словам, политики настолько стремятся предотвратить экономический коллапс, что «систематически недооценивают инфляцию».

«У вогонь підлили гас».

За словами Фурмана, потік державних видатків, у тому числі 1,9 трильйона доларів у рамках пакету допомоги від коронавірусу президента Джо Байдена, а також чеків на 1,400 доларів для більшості домашніх господарств у березні, стимулював економіку.

«Інфляція у США набагато вища, ніж у Європі», – сказав він. «Європа переживає ті самі шоки поставок, що й Сполучені Штати, ті самі проблеми із ланцюжком поставок. Але вони не зробили такого великого стимулу.

У заяві, зробленій у середу, Байден визнав, що «інфляція завдає шкоди кишенькам американців, і зміна цієї тенденції є для мене головним пріоритетом». Але він сказав, що його пакет інфраструктури на 1 трильйон доларів, включаючи витрати на дороги, мости та порти, допоможе полегшити постачання.

Як довго це буде продовжуватись?

Інфляція споживчих цін, ймовірно, продовжиться, оскільки компанії щосили намагаються впоратися з величезним попитом на споживчі товари та послуги. Ринок праці, що відроджується – роботодавці додали цього року 5,8 мільйона робочих місць – означає, що американці можуть продовжувати робити все, від меблів для газонів до нових автомобілів. І проблеми в ланцюжку постачання не показують ознак зникнення.

«Попит в економіці США, як і раніше, за чим варто спостерігати, – сказав Рік Рідер, головний інвестиційний директор Blackrock з глобальних фіксованих доходів, – і компанії, як і раніше, зможуть дозволити собі розкіш контролювати ціни».

Меган Грін, головний економіст Інституту Кролла, припустила, що інфляція та економіка загалом зрештою повернуться до чогось ближчого до норми.

“Я думаю, що це буде перехідний період”, – сказала вона про інфляцію. “Але економісти мають бути дуже чесними у визначенні переходу, і я думаю, що це може легко продовжитися ще один рік”.

“Нам потрібно багато смирення, щоб говорити про те, як довго це триватиме”, – сказав Фурман. «Я думаю, що він був із нами якийсь час. Рівень інфляції впаде з несподіваного рівня цього року, але він все одно буде дуже, дуже високим, порівняно з історичними нормами, до яких ми звикли».

Чи страждаємо ми від повернення до стагфляції у стилі 1970-х?

Зростання споживчих цін породило примару повернення до «стагфляції» з 1970-х років. Тоді вищі ціни збіглися з високим рівнем безробіття, попри те, що традиційні економісти вважали за можливе.

Проте сьогоднішня ситуація виглядає зовсім інакше. Безробіття відносно низьке, і домогосподарства, як правило, перебувають у хорошому фінансовому стані. Conference Board, група бізнес-досліджень, виявила, що очікування споживачів щодо інфляції минулого місяця були найвищими з липня 2008 року. Але споживачі, схоже, не такі стурбовані: індекс довіри ради директорів все одно зріс через оптимізм ринку праці.

“Принаймні, на даний момент вони думають, що переваги переважують недоліки”, – сказала Лінн Франко, старший директор з економічних індикаторів Conference Board.

За прогнозами, економічне зростання відновиться в останньому кварталі 2021 після уповільнення темпів зростання з липня по вересень у відповідь на дуже заразний варіант Дельти.

“Більшість економістів очікують прискорення зростання в четвертому кварталі”, – сказав Грін. «Тож це не означає, що ми стикаємося з повільнішим зростанням та вищою інфляцією одночасно. Ми просто зіштовхуємось із вищою інфляцією».

Що робити політикам та державним діячам?

Тиск чиниться на ФРС, якій доручено стримувати інфляційну стелю, щоб контролювати ціни.

«Їм потрібно перестати говорити нам, що інфляція має тимчасовий характер, почати більше турбуватися про інфляцію, а потім діяти пропорційно побоюванням», – сказав Фурман. “Ми бачили трохи цього, але зовсім небагато”.

Пауелл оголосив, що ФРС почне скорочувати щомісячні покупки облігацій, які він почав минулого року як надзвичайний захід, щоб спробувати підняти економіку. У вересні офіційні особи ФРС також передбачили, що вони піднімуть базову ставку ФРС з рекордно низького рівня, близького до нуля, до кінця 2022 року – набагато раніше, ніж вони передбачали кілька місяців тому.

Але різко вищий рівень інфляції, якщо він збережеться, може змусити ФРС прискорити цей графік; інвестори очікують щонайменше двох підвищень відсоткових ставок ФРС наступного року.

“Ми боролися з неіснуючою інфляцією з 1990-х років, – сказала Дайан Суонк, головний економіст бухгалтерської та консалтингової фірми Grant Thornton, – тепер ми говоримо про боротьбу з інфляцією, що цілком реально”.