Токаєв звинуватив Назарбаєва у створенні в Казахстані касти багатіїв

“Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звинуватив свого попередника Нурсултана Назарбаєва у створенні в країні касти заможної еліти після того, як минулого тижня спалахнули заворушення на тлі гніву щодо бідності, включаючи зростання цін на пальне”, – повідомляє AFP.

У рідкісній критиці свого 81-річного наставника, який залишається впливовою силою в Казахстані, Токаєв наполягав, що правління Назарбаєва створило «шар багатих людей навіть за міжнародними стандартами».

Нагадаємо, Токаєв вважається ставлеником Назарбаєва, який фактично «смикає за ниточки» в країні, хоча вже давно пішов з посади президента. Лідер казахстанської опозиції Мухтар Аблязов назвав Токаєва «меблями» Назарбаєва, якою вказують, що робити.

Під час заворушень останніх днів у Казахстані заговорили про розкол між Токаєвим та Назарбаєвим. Щоб спростувати ці звинувачення, прес-секретар Назарбаєва заявив, що він перебував у столиці країни Нур-Султані (колишня Астана, названа на його честь) під час кризи і вирішив передати свою посаду в раді безпеки Токаєву, аби допомогти впоратися із заворушеннями.

Зі свого боку, колишній прем’єр-міністр Акежан Кажегельдін зазначив, що Токаєв повинен був розвіяти сумніви щодо того, хто насправді керує країною.