Три провідні аптечні мережі США визнані винними у визначній справі

Три найбільші аптечні мережі в Сполучених Штатах зробили свій внесок у кризу знеболювальних у двох округах Огайо.

За повідомленням ВВС, федеральний суд ухвалив, що дії Walgreens Boots Alliance, CVS та Walmart сприяли виникненню надмірної пропозиції наркотичних опіоїдних таблеток.

Розмір компенсації, що підлягає виплаті обом регіонам, буде визначено на майбутніх слуханнях.

За останні два десятиліття мільйони американців звикли до надмірного призначення та зловживання легальними знеболюючими на основі опіатів, таких як фентаніл і оксиконтин. У період з 1999 по 2019 рік майже 500 000 смертей були викликані передозуванням знеболювальних.

Крім аптечних мереж, великих фармацевтичних компаній і медичних працівників також звинувачують у тому, що заплющують очі на проблему.

Юристи двох округів в Огайо, Лейк та Трамбал, заявили, що компенсація має становити 1 мільярд доларів для кожного округу, щоб покрити соціальні та юридичні витрати, пов’язані з епідемією опіатів.

Вони стверджують, що аптеки створили суспільну проблему, тому що не переконалися, що рецепти на певні ліки дійсні, що дозволило надмірній кількості знеболюючих, що викликають звикання, «наповнити спільноту».

Walgreens Boots Alliance, CVS та Walmart відкинули звинувачення, заявивши, що вони вжили заходів, щоб знеболювальні не використовувалися за призначенням. CVS оскаржуватиме рішення суду, інші компанії поки не коментують, чи зроблять вони те саме.