Занзібар і Мексика – бомби уповільненої дії

Багато європейців біжать від обмежень в своїх країнах і направляються на Занзібар або в Мексику. Там вони користуються практично повною свободою. Ні карантину, ні тестів, ні масок. «Це абсолютно безвідповідально»,- пише Deutsche Welle.

У той час, як в Німеччині та багатьох інших країнах світу люди як і раніше повинні дотримуватися цілого списку антіпандемічних заходів, на Занзібарі і в Мексиці туристи користуються практично повною свободою. Причина: оскільки обидві країни залежать від туризму, антіпандемічні заходи сильно занижені.

На Занзібарі немає офіційного коронавіруса.

Ті, хто прибуває на Занзібар, не зобов’язані дотримуватися карантину або проходити тестування на коронавірус. Ще навесні 2020 року уряд Занзібару, який належить Танзанії, офіційно заявив про відсутність коронавіруса на острові і припинив надавати дані про кількість інфікованих. Однак кілька тижнів тому віце-президент Занзібару помер. Відомо, що він заразився коронавірусом в кінці січня.

Відпочинок на Занзібарі без будь-яких обмежень по пандемії широко рекламується на туристичних сайтах і в групах Facebook. У Instagram і Youtube туристи розмістили фотографії та відео з Занзібару, на яких зображені люди, які танцюють в пляжних барах, частково близько один до одного, без дотримання дистанції і в масках.

Німецький туроператор Забіне Еммеріх багато років живе на острові Занзібар. У репортажі «Репортаж про Майнці» на німецькому телеканалі ARD вона описала поведінку деяких туристів, як абсолютно безвідповідальну: «Коли ви переміщується по місту без захисної маски, ви піддаєте небезпеці своє здоров’я, а також інших людей», – сказала вона, додавши, що Занзібар сильно залежить від іноземних туристів: «Без туризму людям тут буде буквально нічого їсти».

Та ж проблема існує в Мексиці, де місцеві жителі, особливо на півострові Юкатан, сильно залежать від туризму. Дослідження групи ARD показало, що в туристичних центрах іноземні туристи весело проводять час поруч один з одним, в тому числі з таких країн, як Чеська Республіка та Бразилія, де дуже висока захворюваність і широко поширені мутації вірусу.

Серед туристів багато німців. «Навіщо жити з цими обмеженнями, якщо я можу не дотримуватися їх в іншому місці? Це може звучати трохи егоїстично, але я не можу думати тільки про інших, я повинен думати про себе. А тепер, коли я хочу відпочити, я просто роблю це”, – сказав німецький турист в переповненому ресторані на курорті Плайя-дель-Кармен.

Але варто подумати і про поверення додому, де вас чекатимуть тести і карантин.