Коронавірус викликав урядову кризу в Словаччині

“Правляча коаліція Словаччини знаходиться в кризовій ситуації. Політики щосили намагаються взяти під контроль зростаюче число випадків коронавіруса”, – повідомляє DPA.

У країні зареєстровано рекордний показник смертності на душу населення в Європі.

Прем’єр-міністр Ігор Матович і деякі з його партнерів по коаліції звинувачували один одного і вимагали відставки. Спроби президента Зузани Чапутової виступити посередником  не увінчалися успіхом.

Минулого тижня міністр охорони здоров’я Марек Крайчі подав у відставку через нездатність боротися з коронавірусом. Несподівано відбулася відставка і міністра праці і соціальних справ Мілана Крайняка.

Дві найменші партії в коаліції вимагають відставки Матовича. Вони звинувачують прем’єр-міністра в рішеннях, які призвели до кризи.

Останні розбіжності пов’язані з наказом Матовича про введення в країні російської вакцини Sputnik V, яка ще не схвалена для використання в ЄС, не дивлячись на рішення уряду не робити цього. Він особисто отримав в аеропорту першу партію з 200 000 доз препарату.

Опитування громадської думки показують, що коаліція програє дострокові вибори.

Населення Словаччини становить 5,5 мільйона чоловік, і за останні 14 днів було зареєстровано 246,25 смертей на 1 мільйон. Це в п’ять разів вище смертності в Німеччині.